• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

АПБ към Горанов: Правовата държава изисква баланс между властите

АПБ към Горанов: Правовата държава изисква баланс между властите

/КРОСС/ „Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава", заявява Асоциацията на прокурорите в България в коментар на позицията на финансовия министър Владислав Горанов за искането на магистратите за увеличение на заплатите.

В становището, адресирано до Висшия съдебен съвет, премиерът Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов, прокурорите казват, че не приемат поведението на Горанов, демонстрирано пред кадровия орган на Темида миналия четвъртък, когато той заяви, че няма как възнагражденията да бъдат увеличени просто защото това изисква закона.

Магистратите поискаха увеличение с 12%, защото възнагражденията им не са били актуализирани от три години. По този повод ВСС покани Горанов. На заседанието финансовият министър отхвърли исканията и дори предложи да отпадне текстът от закона, който регламентира актуализирането на заплатите.

Първи срещу позицията реагираха от най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите.

Днес Асоциацията на прокурорите припомня на министъра, че разпоредбата, която той не приема за нормално да спази, е предвидената от закона гаранция за независимостта на съдебната от изпълнителната власт.

От асоциацията изтъкват, че не е възможно политически активните законодателна и изпълнителна власт да гарантират правата на човека без третата власт - съдебната.

В тона на Горанов, прокурорите цитират Монтескьо: „Не може да има също така свобода, ако съдебната власт не е отделена от законодателната и изпълнителната. Ако тя е съединена със законодателната, животът и свободата на гражданина ще се окажат във властта на произвола, защото съдия ще бъде законодателят. Ако съдебната власт е съединена с изпълнителната, съдията би могъл да има силата на угнетителя".

„Наред с други професионални организации, Асоциацията на прокурорите в България не може да се съгласи с възглед, който разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата. Считаме за уместно да Ви припомним, че правовата държава не е държава, в която само се спазва законът. Това не е достатъчно една държава да се нарече правова. Човешката история познава нечовешки беззакония, извършени въз основа на закона. Правовата държава е нещо повече от държава на законността. Правовата държава изисква законите в нея да пазят правото, да са създадени в интерес на обществото. А това значи да зачитат разделението на властите и баланса между тях, защото само такова разпределение, както е казал Монтескьо, е „благоприятно за свободата на отделния човек", дори когато не е „благоприятно за свободата на държавния организъм", се казва още в становището на прокурорите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Днешната българска прокуратура е създадена и действа по съветски образец. Не може към нещо болшевишко по същество да се прилагат демократични норми!

02.03.2015 09:30:28

Анонимен

Не защото прокуратурата ни заслужава, но провокативно-високомерното поведение на Горанов скандализира все повече настоящото управление. Изглежда той го прави умишлено !

01.03.2015 23:04:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.