• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Готви се бойкот на НЗОК

Готви се бойкот на НЗОК

София /КРОСС/ Синдикати и работодатели ще бойкотират участието си в заседанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ако държавата увеличи представителите си в Надзорния съвет.
В промените в Закона за здравното осигуряване, които минаха на първо четене в парламентарната здравна комисия, е записано, че от четирима, представителите на държавата стават шестима.
Предстои работодателските и синдикалните организации да изпратят писмо до председателя на Народното събрание, в което информират Цецка Цачева за намерението си да се оттеглят.
Надзорният съвет на здравната каса е от 9 представители на различни организации - един на пациентите, двама представляват работниците и служителите, двама работодателите и четирима - държавата. Решение се взема при минимум 5 гласа "за".
Законодателни промени предвиждат вместо 9 надзорниците да станат 11, като държавата увеличава представителите си на 6. Точно толкова гласа ще трябват и при вземането на решение. Мотивите - който прави политика, той трябва да носи отговорност, включително и за милиардите в здравеопазването.
Синдикати и работодатели обаче са на друго мнение. Представителят на КНСБ в надзора д-р Иван Кокалов пресметна, че около 1,8 млрд. лв. плащат за здраве работници и работодатели, а държавата - наполовина по-малко.
Синдикатите твърдят, че е спорно и участието на представител на пациентите при вземането на решения за разпределението на парите на касата.
И от лекарския съюз не одобряват държавата да увеличи квотата си и да има надмощие при вземането на решения. Лекарите, които не са представени в надзора обаче твърдят, че отговорността за решенията трябва да носи не колективен орган, а ръководството.
Позицията на четирите работодателски организации и двата синдиката ще бъде изпратена до председателя на Народното събрание. Очакванията са при разглеждане на промените в зала да отпадне спорния текст, съобщава ТВ7.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.