• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Руските мобилни зенитно-ракетни комплекси вече могат да стрелят и в движение

Руските мобилни зенитно-ракетни комплекси вече могат да стрелят и в движение

/КРОСС/ Проведени са успешни стрелби от зенитно-ракетния комплекс с малък обсег „Тор-М2У“. Особеността се състои в това, че за първи път такива стрелби са извършени в движение, съобщиха от пресслужбата на концерна за ПВО „Алмаз-Антей“.

Комплексите „Тор“ са единственото средство, гарантиращо високоефективна борба с високоточно оръжие на бойното поле. „Тор“ е способен да унищожи всички видове летателни апарати и дори високоточни коректируеми бомби. Тези комплекси са особено ефективни за отблъскване на масирани въздушни удари.

Един зенитно-ракетен комплекс „Тор-М2У“ има осем ракети, стартиращи вертикално. Той осигурява защита от летателни апарати, движещи се със скорост до 700 м/с. Обхватът на гарантираното поразяване е от 500 метра до 12 километра, а на височина – от 10 метра до 6 километра.

Комплексите са предназначени за съпровождане и прикритие на войските по време на поход, както и на разгърнати полеви съединения и командни пунктове. За да не изостават в движението от подразделенията, които прикриват, зенитно-ракетните комплекси първоначално са били монтирани на гъсенично шаси,  тоест те са могли да се движат по всякакъв път.

Но да стрелят в движение „Тор“ не били способни. Сега обаче, след проведените тестове, “Тор-М2У” вече може без да спира да прикрива армейските подразделения през целия им път до обозначеното за дислокация място.

Тестовете са проведени на полигона Капустин Яр в Астраханска област. При движение на бойната машина със скорост над 25 км/ч по необорудван степен път целта е била открита, взета на автоматично проследяване и свалена на далечина от над осем километра.

Комплексите „Тор“ се ползват с голямо търсене на световния пазар и са на въоръжение в много армии в света. И по-точно, Гърция, Венецуела, Китай, Иран и Египет. А това, че сега вече могат да стрелят в движение, само ще увеличи тяхната популярност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.