• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Дянков: Продължават да се наливат пари в здравеопазването, но то не се подобрява

Дянков: Продължават да се наливат пари в здравеопазването, но то не се подобрява

/КРОСС/ В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари за здравеопазване, близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните 7 години са дадени близо 2 млрд. лв. повече пари. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява. Така коментира бюджета в здравния сектор бившият министър на финансите Симеон Дянков.

"Аз се надявах, че министърът на здравеопазването, като бивш финансист ще подобри ситуацията. За съжаление обаче подходът не е сменен. Мислех, че може цялата система да се преразгледа. А не такива частични мерки, за да се каже, че няма да има нови болници, няма да има нови лекарства. Това според мен не е добра стъпка", заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„Мораториумът върху лекарствата за мен е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва", добави той.

Докато Симеон Дянков беше министър на финансите, бяха сменени най-много здравни министри. Правилно или грешно е да се наливат още пари в здравеопазването според него?

„В системата на здравеопазването, дори в тежките години на икономическа криза, по 300-400 млн. лв. допълнително влизаха в системата, но някак си качеството не се подобрява. Затова трябва да се погледне клинична пътека по клинична пътека. Да се види къде има достатъчно пари и къде няма", коментира Симеон Дянков.

По думите му Северна България се обезлюдява.

„Като се стигне до един етап, в който няма вече достатъчно хора, каквото и да правиш вече, каквито и магистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става голям демографски и икономически срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България икономиката липсва", каза още Симеон Дянков.

И прогнозира: „Пред нас има поне 3-4 години с добър икономически растеж между 3 и 5 %. Но те се изработват основно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво трябва да се направи? Да се гледа област по област", допълни Дянков, като уточни, че този предстоящ растеж се дължи и на растежа на Европейския съюз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Интервюто е дадено в Нова ТВ - телевизията на "синоптичкитe" с буклите.

04.12.2017 15:24:58

Анонимен

Стига сте интервюирали провалени и изгонени от всякъде "финансисти".

04.12.2017 09:45:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.