• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Дунав продължава да се покачва

Дунав продължава да се покачва

/КРОСС/ Нивото на река Дунав в българския участък продължава да се покачва, службите следят обстановката. За последното денонощие спад на водния стоеж е регистриран само в Оряхово и Лом, предава Darik.

Въпреки това в Лом остава в сила въведената втора степен от плана за бедствия - денонощно наблюдение. Подпочвени води са наводнили мазета и част от Дунавския парк в града. Проблеми се очакват и заради топенето на снега, който там е около 30 см.

От 8 до 17 см се е покачило нивото на Дунав през последното денонощие в различните точки от българския участък. Водният стоеж е най-висок при град Лом - 779 см. Въпреки че там е регистриран спад с 6 см, се запазва денонощното наблюдение на реката, което се извършва от постове в района на пристанище Лом и в селата Долни Цибър, Орсоя и Станево.

При достигане на ниво на реката от 870 см се въвежда трета степен от плана за бедствия - изграждане на защитни съоръжения и земно насипна дига в района на пристанището. Топенето на натрупаната през последните дни близо 30-сантиметрова снежна покривка в града и района също може да създаде проблеми, каза пред Дарик кметът на Лом Пенка Пенкова.

При Русе реката се е покачила с 15 см. Там службите също следят обстановката и са в готовност за реакция. Тъй като брегът край село Ряхово, община Сливо поле, е най-ниският в региона, има опасност от наводнения на къщи от подпочвени води. Населението е предупредено, а аварийният спасителен екип на БЧК е на разположение в случай на необходимост. Осигурени са и помещения, в които при нужда да бъдат настанени цели групи хора.

Прогнозата на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав е за покачване на нивото при Русе и Силистра.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.