• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

/КРОСС/ Един от най-адмирираните балетисти на своето време, именитият французин ще има среща с медии и почитатели на 27 юли от 12 ч. в хотел Черно море в дните на Международния балетен конкурс Варна 2018.

Патрик Дюпон – етоал, а след това и директор на Парижката Гранд Опера, пристигна в града на своя звезден старт – Варна, откъдето тръгна неговата бляскава кариера. Той спечели сърцата на публиката и журито, което го отличи с най-високата награда в категория Младша възраст – Специалната награда на град Варна през 1976.

Сега световната балетна звезда ще проследи представянето на финалистите на 28-ия Международен балетен конкурс в Летния театър - сцената, която промени целия му живот.

В отговор на многобройните запитвания на почитатели организаторите от Фондация Международен балетен конкурс Варна осигуриха възможност за разговор с търсения гост. Срещата „Една звезда отблизо – Патрик Дюпон“ ще се проведе на 27 юли от 12:00 в конферентната зала на хотел Черно море. Журналисти и почитатели на балетното изкуство са добре дошли на нея със своите въпроси. Входът е свободен.

Патрик Дюпон е роден през 1959 г. В Париж. Тъй като бил енергично дете, майка му го записва първо на футбол, а после – на джудо. Веднъж обаче той попаднал в балетната зала и класическия танц го пленил завинаги. Започнал да изучава балет при Макс Бозони – в миналото звезда на Парижката Гранд опера. На 15-годишна възраст постъпва в балета на Парижката опера, а година по-късно изиграва своята първа солова партия в балета „Нана“ на Ролан Пти. След блестящото му представяне на Международния балетен конкурс във Варна, неговата кариера в балета полита нагоре: играя в балета „Федра“ на Серж Лифар, „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“, в „Блудния син“ на Джордж Баланчин. На 19-годишна възраст вече изпълнява главната партия в „Болеро“ по хореография на Морис Бежар.

Танцува също в балети на Джон Ноймейер, Алвин Алей, Рудолф Нурее,в Юрий Григорович. На 21 години е обявен за etoile – звезда на Гранд опера. Гастролира успешно в различни трупи в Европа, Америка и Япония.

Морис Бежар поставя с „Балета на ХХ век“  „Саломе“ с Патрик Дюпон в главната роля. Майкъл Кларк създава хореография специално за великия французин в балета „Храна за ангели“.

През 1988 г. Патрик Дюпон става артистичен директор на балетната трупа на Нанси, където постява балета на Боб Уилсън „Мъките на Св. Себастиян“. В него изпълнява главната роля в партньорство със Силви Гилем и Микаел Денар.

През 1990 г. 30-годишният Дюпон е назначен за директор на балетната трупа на Парижката Гранд опера. Същата година се снима с Ален Делон във филма „Танцуващата машина“.

Като директор на една от най-значимите трупи в света той обогогатява репертоара с нови спектакли: „Баядерка“ на Нуреев, „Парк“ на Прелокаж, нова класическа версия на „Жизел“ и съвременната версия на Мац Ек, а също „Лешникотрошачката“ на Ноймайер и балети на Робинс.

През 1997 г. Патрик Дюпон напуска трупата на Парижката опера – повод за това е участието му в журито на кинофестивала в Кан, заради което закъснял за репетиции. Като свободен артист той прави опити в различни видове театрално изкуство, в това число и с „Имперсия руски балет“ като партньор на Мая Плисецкая.

През своята кариера Патрик Дюпон си е партнирал с най-големите звезди на танца: Ноела Понтоа, Силви Гилем, Мари-Клод Пиетрагала. Неговите мемоари са събрани в книгата му „Etoile”.

През 1996 г. Патрик Дюпон се завърна в града на своя голям триумф – Варна, за който винаги е говорил с любов и признание. В супергалата „Среща на поколенията“ на сцената на Летния театър той изпълни солото от балета „Саломе“ на Морис Бежар.

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур започват от 18 лв., а за двете Гала вечери – от 25 лв. Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен театър и мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазини Office1Superstore, както и онлайн от: http://www.eventim.bg

Пълна програма на балетните вечери и Гала концертите можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org . 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.