• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

25 години без Джаки Кенеди. От най-прочутата първа дама до съпруга на Онасис

25 години без Джаки Кенеди. От най-прочутата първа дама до съпруга на Онасис

/КРОСС/ Джаки Кенеди е обичана от американците и от хората по целия свят. Тя е символ на изтънчен моден вкус и е може би най-интелигентната жена, влизала в Белия дом. Хубавицата има два брака с едни от най-влиятелните мъже в историята - 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди и гръцкия бизнес магнат Аристотел Онасис. Животът на Джаки е белязан от драматични събития, които обаче не успяват да отнемат огромния й талант да прави всичко със замах и стил. На днешната дата се навършват 25 години от смъртта й.

Жаклин Бувие и Джон Фицджералд Кенеди са една от най-могъщите двойки в историята. Двамата се срещат през май 1952 г. по време на вечеря, организирана от общ приятел. Тогава Джаки работи като репортер-фотограф за Washington Time Herald за скромните $45.50 на седмица. Джон е кандидат за сенатор. Като представителка на висшето общество и отлично образована млада дама, Джаки е идеалната партия за напористия Кенеди. Започват да излизат заедно и Джон печели позицията в Масачузетс през ноември същата година. Връзката им става сериозна. Сгодяват се на 25 юни 1953 г., а сватбата им е на 12 септември 1953 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд.Докато съпругът ѝ е кандидат за президент на САЩ, Джаки е бременна с Джон-младши. Тя обаче допринася много за победата на Дж. Ф. Кенеди на изборите, тъй като има множество появи в медии от цял свят, показвайки висока интелигентност. Говори свободно френски, испански, италиански. Джон полага клетва на 20 януари 1961 г. Така на 31 години Джаки се превръща в една от най-младите първи дами на САЩ.

Неудовлетворена от състоянието, в което семейство Айзенхауер предава Белия дом, тя се ангажира да ремонтира всичко. Въпреки че Джаки отказва да се меси в политиката на страната, тя продължава дискретно да "съблазнява" с изтънчени маниери и впечатляваща обща култура. Жените се възхищават от стила на Джаки и започват да го копират. Тя се превръща в моден новатор и до днес остава най-елегантната първа дама в историята.

Публичната семейна идилия на Джаки и Джон обаче е далеч от реалността. Кенеди е известен като изкусен съблазнител с ненаситно либидо и може да се похвали с дълъг списък от любовници. Неговата афера с Мерилин Монро е широко известна. Джаки страда от тези многобройни връзки.
Любовта на президентската двойка е белязана от много трагедии. Двамата са силно наранени от загубата на две от децата си. Първото им бебе Арабела е мъртвородено през 1956 г. След смъртта на детето двойката се разделя за кратко. Година по-късно се появява дъщеря им Керълайн. През 1960 г. се ражда синът им Джон Фицджералд Кенеди, който загива през 1999 г. в самолетна катастрофа. Четвъртото дете на Джон и Джаки също е момче. Патрик се ражда през 1963 г., но умира два дни по-късно заради белодробна малформация.Съдбата нанася на двойката още един трагичен удар, който твърде рано слага край на съвместния им път. Двамата са в Далас, за да поведат новата президентска кампания. Двойката обикаля града с официален кабриолет. Профучават няколко изстрела, два от които раняват смъртоносно Джон. Това е краят на митичната двойка.

На 20 октомври, 1968 г., овдовялата първа дама отново смайва света, като се омъжва повторно в Гърция. Нейният избраник е Аристотел Онасис.

"Реакцията е гняв, шок и тревога", обявява New York Times.

"Боговете плачат", гласи цитат от The Washington Post.

Немската преса дори обявява: "Америка изгуби светица."

Още по време на управлението на Джон Ф. Кенеди Онасис е един от най-богатите и успешни бизнесмени в света. Той е собственик на авиолиния и притежава империя в транспортирането на стоки. Онасис е и един от топ играчите в бизнеса с петрол, злато и недвижими имоти. Той е известен с успехите си сред жените, които включват афера с ултимативната оперна прима Мария Калас и слухове за връзка със сестрата на Джаки Лий Радзивил.
Именно Лий кани първата дама на яхтата на Онасис през 1963 година. По това време Джаки е в дълбока депресия след смъртта на третото й дете Патрик. Говори се, че президентът не е много съгласен с пътешествието в Егейско море, защото може да се сметне за неуместно.
Някои журналисти твърдят, че Онасис има чувства към Джаки дълги години и чака тя да му отвърне. Говори се, че след смъртта на Джон нейна опора е по-малкият му брат Робърт Кенеди, но той също бива убит.

"Нито един от приятелите на Джаки не смята, че Онасис е подходящ за нея. Но след като Боби вече не е сред живите, няма кой да я спре", твърди журналистът Ричард Евънс.

Злите езици говорят, че Джаки е избрала втория си съпруг заради парите, но тези, които стават свидетели на отношенията им, казват, че тя наистина е имала силна нужда от такъв партньор. Личната й асистентка твърди, че след смъртта на Джон, Джаки често е изисквала от нея да извършва странни поръчки през нощта. В миналото била свикнала никога да не остава сама.
Онасис е добър баща за Джон и Керълайн. Прекарва време с тях и винаги се интересува как е минал денят им в училище. След брака Джаки и Аристотел продължават живота си като самостоятелни личности. Той често пътува по бизнес, а тя има социалните си ангажименти в Ню Йорк. Но личната й асистентка разказва, че когато Онасис е у дома, двойката прекарва заедно вечерите си с коктейли и пуканки на масата.

През 1973 г. синът на бизнесмена загива в самолетна катастрофа и здравето на предприемача рязко се влошава. През 1975 г. той умира от белодробна недостатъчност.
На 45 години Джаки отново е вдовица. Тя се отдава на работата като редактор на книги и избягва журналистите. Запознава се с дългогодишния си партньор Морис Темпелсман, но никога повече не се омъжва.

Джаки си отива на 64 години през 1994 г., няколко месеца, след като е диагностицирана с рак. След като разбира, че лекарите няма какво повече да направят за нея, тя се оттегля в апартамента си на "Пето авеню".

"Тя си отиде с типичния за нея кураж и стил", пише биографката Сара Брадфорд.

Джаки е погребана до първия си съпруг, а на надгробната й плоча пише Жаклин Бувие Кенеди Онасис.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.