• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Джазово време в Банско

Джазово време в Банско

/КРОСС/ Прогнозата за времето в Банско през следващите дни е: джазово. Защото още днес градът ще се настрои на тази вълна под ръководството на Аксел Цвингенбергер и ЛаДива. Довечера двамата изключителни пианисти ще залюлеят пиринския град в буги-вуги ритъм. Макар че местата в културния дом са ограничени, все още може да се намерят билети за това уникално представление, което, така да се каже, подгрява чаканото цяла година събитие - ХХІ Банско джаз фест.

От 4 до 11 август форумът отново ще събере музиканти и меломани от цял свят. 27 концерта на площада със свободен вход ще доставят наслада и радост на банскалии и техните гости, всяка вечер по три-четири формации ще покоряват сцената. За "нощните птици", както винаги, са предвидени джем сешъни, а през деня музикантите ще имат изяви в клубове на хотели и други сцени. Тома Спространов, освен че ще бъде водещ на концертните вечери заедно с Емил Войников от Джаз ФМ радио и Яна Иванова, ще представя всеки ден от 14 и 16 ч. игрални филми от историята на джаза и портрети на джазови звезди.

Ето че навършваме 21 години, откакто като на шега създадохме Международния джаз фестивал в град Банско. Този факт ни изпълва както с чувство на гордост, така и на удовлетвореност, че в нашата страна има музикален фестивал, който се развива успешно и привлича все повече приятели от България и от редица страни по света. Никога няма да забравя как двама почитатели на великия Соломон Бърк - тя от Австралия, а той от Канада, дойдоха да прекарат медения си месец на джаз фестивала и оттогава редовно го посещават.

Те доведоха и много техни приятели в Банско и с всяка изминала година посетителите се увеличават. Площадът в града се оказва вече малък, за да събере всички любители на музиката, на импровизациите и свободата. И тази година ще имате възможността да чуете великолепни изпълнители и да останете с много топлина в душите по време на вашата джаз ваканция, уверява създателят и организатор на фестивала д-р Емил Илиев.
Българското участие започва още първия ден с откриването от "дебютантката" на фестивала Петя Буюклиева и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и гост вокалистка Весела Морова.

Утре ще гледаме и "Дърти пърчис" и Амалия. А в неделя на сцената ще се качи една от последните изненади, включени в програмата - Камен Кацата и "Карго стейшън". "Индиго кидс", които спечелиха наградата на музикалната и журналистическата гилдия на радиоконкурса "Пролет 2017", поставят началото на третата вечер, след тях своя репертоар ще представят Надя Тончева, артистичен директор на Джаз фест Казанлък и Националната младежка джаз сцена - Стара Загора, и квартет "Латино джаз проект". Васил Петров остава верен на Банско джаз фест - изявата му ще бъде с Ангел Заберски трио на 7 август. Отново ще видим в Банско Александрина Симеон - в квинтет с изпълнители от Германия. Програмата, подготвена от Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио, ще чуем на 9 август.

И закриването на фестивала на 11-и е запазено за български артисти - Рут Колева лайв бенд за първи път ще се качат на тази сцена, а специалният подарък за публиката ще са няколко песни от предстоящия албум на певицата.

Италианката Киара Панкалди е първата чуждестранна звезда, която ще изгрее на пл. "Никола Вапцаров" утре вечер с квартет от класни музиканти. Нишвил биг бенд с диригент контрабасистът Владан Караджов е състав от опитни джазови изпълнители от Ниш (повечето от тях са преподаватели по музика) и талантливи млади джазмени. Уралският диксиленд, основан в Челябинск със съдействието на местната филхармония, ще свири за първи път у нас. С интересен набор от инструменти "Джазбонс" изпълнява елегантна смесица от джаз и блус. Чрез още по-необичайни инструменти изразява своите виждания за джаза швейцарско-руското Етно транс дуо - гусли, дръмбой, кларинет и бас кларинет.

Гердбенд трио от Германия идва за втори път на Банско джаз фест и вероятно ще чуем нови композиции на Герд Байер. На 7 август ще видим и Франк Соливан и "Дърти кичън" от САЩ.
С особен интерес се очаква първото участие на Ли Шаочуан квинтет от Китай, воден от най-награждавания китайски тромпетист и композитор. Дейвид Дауър трио от Великобритания е познато у нас и от миналогодишното им турне в България. За "Джайв ейсес" няма какво да се обяснява - те вече няколко пъти са показали в Банско как се прави шоу. НАТО джаз комбо, създаден през 1985 г., концертира по целия свят и се гордее, че поддържа, съхранява и развива традицията на джаза. Известния алт саксофонист Дмитрий Баевски, роден в Русия, живеещ от 20 години в САЩ и титулуван като изпълнител с изумителни качества и оригинален стил, ще чуем с неговия квартет. "Джипси кингс" и Пако Балиардо идват от Франция, за да разтърсят сцената с темпераментните си композиции - да се готвят танцьорите в публиката!

Барабаниста, композитор и преподавател Балаж Бади, един от най-уважаваните музиканти на унгарската джаз сцена в наши дни, ще видим с неговата група и солистка водещата джаз певица Криста Почкаи. Лиза Симон, дъщерята на прочутата Нина Симон, която не само пее великолепно, но създава и авторска музика, ще дойде за първи път в Банско. Любимците и на българската публика "Мат Бианко" от Великобритания ще изнесат третия концерт на 10 август.

Седемчленната ритъм енд блус сензация "Джук джойнт роялс" е базирана в Австрия, посветени са на музиката от 40-те и 50-те години, облагородявайки звука с малко чист рокендрол. В заключителната вечер на 11 август освен тях ще видим съпрузите - пианистката Рейчъл Зи и барабаниста Омар Хаким, еднакво компетентни по отношение на джаза и рока, твърдят музикалните експерти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Краси

Любим фестивал

03.08.2018 11:17:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.