• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Акт 16 – информация за бъдещи собственици

Акт 16 – информация за бъдещи собственици

/КРОСС/ Акт 16 е особено важно понятие в живота на гордите собственици на жилище в новопостроена сграда. Акт 16, обаче, е финалната стъпка. Преди него е необходимо имотът да се сдобие също с Акт 14 и Акт 15. Сградата, получила тези три документа, е минала през основните етапи на строеж, преди нанасянето на бъдещите обитатели в нея.

Актовете 14, 15 и 16 съществуват, за да може с тях да се контролират етапите на строителните работи. Трите документа трябва да проследят и извършването на строително-монтажните работи според действащия закон.

Строящите се обекти първо получават Акт 14 - при приемане конструкцията на сградата (етап „груб строеж"). Подписаният Акт 14 за дадена сграда означава, че тя се превръща от обект с право за строеж в недвижим имот. Документът се съставя и подписва от инвеститора, консултанта, който осъществява строителния надзор, и проектанта.

Следва Акт 15, с който се констатира, че сградата е напълно завършена и определя състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът удостоверява, че изпълнението на зданието се е случило съобразно одобрените инвестиционни проекти и че са приключили строителните и монтажните дейности.

Комисията по подписването на Акт 15 включва инвеститора, строителя, строителния надзор и проектанти.
На базата на Акт 15 се съставя последният - Акт 16. Той се издава от кмета на общината или от Главния архитект, който следва да е упълномощен от съответния кмет.

Акт 16 е документ за въвеждане на новата сграда в експлоатация. Той е завършващият документ за всяко строителство. Ролята му е да установи годността за въвеждане в експлоатация на обекта, на който е издаден, т.е. обектът е годен да приеме обитатели.

Един строителен обект получава Акт 16, след като се:
1. установят правата на собственост от гледна точка на законност на сградата;
2. провери дали строежът е направен по одобрени или неодобрени проекти;
3. установи съответствието между одобрените проекти и фактическото изпълнение.

При констатирано несъответствие по някоя от точките не може да бъде издаден Акт 16 / Удостоверение за ползване. Чл. 178 от ЗУТ е доста ясен по темата: „Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация".

Проектантско бюро „Архитектура плюс 96" ЕООД ще ви съдейства за издаване на Акт 16 на вашия строителен обект. Ние ще се погрижим цялата необходима документация да е навременно събрана и изготвена, за да можете да продължите да осъществявате мечтите си. Потърсете ни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.