• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата

Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата

/КРОСС/Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата. Независимият депутат ще внесе законопроект за закриването й с мотива, че комисията е партизирана и е нарушила Закона за държавната тайна.
Работата на комисията трябва да се поеме от специалните служби, смята той.

Тази комисия е създадена на партийно квотен принцип, което поставя под съмнение нейната обективност. Членовете си позволяват да дават оценки на всеки един, който е работил в разузнаването, посочи Велизар Енчев, визирайки и самия себе си, като тези хора се наричат ченгета и служители на КГБ.
Нито съм бил ченге, нито съм служил на КГБ, заяви пред Нова тв депутатът и обясни, че е работил за създаването на български партии в бивша Югославия.

Велизар Енчев посочи още, че Комисията по досиетата грубо е нарушила закона за държавната тайна, тъй като комисията в техническо отношение не си е свършил работата.

Тя няма право да разсекретява източници на информация,които са чужди граждани, посочи той и даде примери, че това е правено.

Като нарушение Енчев отчете и свбодното предоставяне на документи в читалнята на Комисията.

По думите му много хора, чиито досиета са били отворени и публично разпространени, са бли принудени заради това да емигрират със семействата си.

Енчев бе категоричен, че тези нарушения, по-точно престъпления - посочи той, трябва да бъдат разследвани от прокуратурата.

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, отказа да спори с независимия депутат. Тя коментира случая в студиото след неговото гостуване.

Ние работим осем години и нямаме нито един спокоен ден без натиск от структури на ДС, заяви Бончева и заяви: Това не е държава, това е някакъв разграден двор.

Какво искат тези хора? - попита Бончева и сама отговори: Тези хора искат държавата такава, каквато е била преди 1989 година.

Няма хора, пострадали от отварянето на документите, опроверга казаното от Енчев Бончева.

Големият проблем на тази държава е, че в началото на 90-те години нямаше лустрация.

Ние сме свидетели на постоянен саботаж да бъде прочетено и осмислено миналото.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.