• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Бизнес и синдикати с общ национален протест

Бизнес и синдикати с общ национален протест

/КРОСС/Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират в сряда, 29 юли, срещу по-високата цена на тока, която се готви. До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София, каза Камен Колев, зам.-председател на БСК, по време на среща между работодатели и синдикати. Очакват се и техни поддръжници от други градове.

В техния призив за протеста се казва: "Не" на мафията! „Не" на грабежа! „Да" на реформите! „Да" на пазарните цени в енергетиката!".

Работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК представиха днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. Според тях над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

Загуба на конкурентоспособността, свиване на експорта, спад в работните места, това прогнозира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

В резултат на всички предложени от нас мерки, дупката в НЕК не се запълва, ще има ръст в цените, макар и не толкова голям, колкото се очакваше в началото. Това е с тежки последици за индустрията, а и за обществото, убеден е Колев.

От Търговско-промишлената палата също обявиха, че призовават членовете си да протестират със законови средства според възможностите си.

Искаме отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари, не за 1 август, заявиха работодателите. Тяхно изискване е подобно решение да се вземе само след като се преме пътна карта с ясни ангажименти за решения по дефицита в енергетиката.

От КНСБ пък признаха, че при разговорите с управлението са били приети някои добри решения за стабилизиране на енергийния сектор, но някои от мерките внасяли разделение в обществото.

Индустриалците ще бъдат ударени с добавката "задължения към обществото", а таксата от 5%, която ще е от изработеното на месец за новия фонд за енергийна сигурност, поставя на колене дружества, които в момента са на загуба, смятат синдикатите.

От двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" - дадоха подробна информация за протеста. Той ще започне от 11 ч. пред сградата на Министерски съвет и ще е вторият национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на електроенергията.

Кризата в енергетиката зрееше с години, в момента е неуправляема, заяви Александър Загоров, представител на КТ "Подкрепа".

„Действията на някои хора в парламента обърнаха колата. Оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно", заяви Евгений Иванов от КРИБ. „В системата на енергетиката има мафия. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор", каза Иванов.

„През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха - в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса", посочи Добрин Иванов от АИКБ. „Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август", допълни той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В цивилизования свят сидикатите са коректив на бизнеса, а у нас - негов солташак !

27.07.2015 21:51:31

Ментора

Брей , модерни синдикати бре!!!С паралиите на протест !Има да чака работника да му платят заплатите!Те хайдуците заедно със синдикатите !Маскари!

27.07.2015 16:13:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.