• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

„Атака” настоява за нов Закон за енергетиката

„Атака” настоява за нов Закон за енергетиката

/КРОСС/ Партия „Атака"настоява за нов Закон за енергетиката. Сегашният е бил поправян по 10-15 пъти годишно, за да може неговите текстове да бъдат нагласени към интересите на различни лобистки групи в парламента, заяви депутатът от „Атака" Магдалена Ташева по време на дебатите по исканите от ГЕРБ и Реформаторския блок промени в Закона за енергетиката.

Законът е насочен против потребителите и защитава частните и чуждите интереси, но не и тези на потребителите, добави Ташева. „Хубаво е, че тъкмо вие през 2015 г. най-после пожелахте да блесне слънце върху собствеността на енергетиката. Помня времето, когато вие управлявахте енергетиката, разпродавахте я за жълти стотинки и нямаше никаква прозрачност. Българското общество трябваше 15 години да воюва, за да разбере какво сте договорили за американските Марици", каза Ташева в коментар на предложените от Реформаторския блок законови поправки. „Атака"е категорично против разпродажбата на малкото останали активи на държавни предприятия в енергетиката. По времето на Костов се научихте да разпродавате и да присвоявате строеното от други и не можете да се откажете от този навик", допълни тя.

Проблемите на българската енергетика няма да бъдат разрешени, ако под „оптимизация на разходите" се има предвид уволняване хора с високи заплати, бъдат разпродадени почивните станции и социалната база на АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица-изток" 2 или пък няколкото блока, построени за специалистите, които трябваше да работят в АЕЦ „Белене", посочи тя.

„Дефицитът на НЕК е над 3,5 млрд. лева. И 20-30-40 млн. лв. да спечелите от тези продажби - а аз се съмнявам, че вашите обръчи от фирми ще дадат толкова пари за построеното, това е капка в морето. Това не може да реши проблема с техническия фалит на НЕК. Той се дължи на дългосрочните договори за изкупуване на скъпа енергия. Докато не бръкнем с пръст в раната и не прекратим тези корупционни договори, НЕК винаги ще бъде във фалит", подчертаТашева. „Направете необходимото да обуздаете апетитите си", призова Ташева депутата Мартин Димитров.

В заключение депутатката от „Атака"даде пример с три малки електроцентрали карай София, които незнайно как са станали собственост на Electricitе de France и родната НЕК плаща по 7 млн. лв. годишно за разполагаемост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.