• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

„Росатом“: Енергийният сектор трябва да е гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя

„Росатом“: Енергийният сектор трябва да е гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя

/КРОСС/ Държавната корпорация „Росатом" участва в 24-ия Световен енергиен конгрес, който се проведе от 9 до 12 септември в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Основната тема на Конгреса тази година, който се проведе за първи път в Близкия изток, бе „Енергия за просперитет". На срещата лидерите на енергийния пазар обсъдиха съвместна стратегия за устойчиво и иновативно енергийно бъдеще, която ще осигури социален и икономически просперитет на страните в света.
Първият заместник генерален директор и ръководител на Блока за развитие и международния бизнес на „Росатом" Кирил Комаров отбеляза, че в условията на глобална трансформация на енергийните системи, където хората и техните нужди са на първо място, енергийният сектор трябва да бъде възможно най-гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя.
„На подобно изискване може да отговори тази енергийна система, в която ядрената енергия, като стабилен и надежден източник на производство, поема основния товар", каза Комаров. И добави: „Ядрената енергия не само спомага за устойчивостта на енергийните доставки без отрицателно въздействие върху околната среда, но също така създава нови възможности за професионална реализация на младото поколение и дава мощен тласък на развитието на други области, като по този начин подобрява качеството на живот на всички".
Заедно с ръководители на организации като Корпорацията за атомна енергия на Обединените арабски емирства (ENEC), Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), Френската енергийна компания EDF и Китайската корпорация за атомна енергия (CNNC), Кирил Комаров участва и в дискусия, организирана от Световната ядрена асоциация. В нея той отбеляза приноса на ядрената енергия за внедряването на иновативни решения в отговор на съвременните тенденции и предизвикателства пред енергийния сектор.

По време на Конгреса, ENEC и руската „Техснабекспорт" (част от „Росатом") подписаха нов Меморандум за сътрудничество в областта на ядрения горивен цикъл. Документът, парафиран от генералния директор на ENEC Мохамед ал Хамади и генералния директор на „Техснабекспорт" Сергей Полгородник, удължава действието на меморандума от 2017 г. и създава основа за сътрудничество в областта на иновационните решения в ядрения горивен цикъл.
„Приветстваме удължаването на този меморандум, защото продължаваме осъществяването на програмата за мирното използване на атомната енергия на ОАЕ в съответствие с международните стандарти за надеждност и безопасност. Партньорът ни „Техснабекспорт" има великолепна репутация и многогодишен опит в областта на ядрения горивен цикъл и ние ще продължим да проучваме възможностите за дългосрочно сътрудничество", заяви ал Хамиди.
„Росатом" участва и в изложението на събитието, а щандът на корпорацията привлече интереса както на делегатите, така и на посетителите. Те имаха възможност да се запознаят с различни направления от дейността на „Росатом", както в областта на ядрените, така и на неядрените енергийни проекти. Беше представена информация за характеристиките на атомните централи с реактори от типа ВВЕР - 1200, тяхната безопасност и енергийната им ефективност. Особена популярност придоби интерактивният макет на атомна централа, който показваше различните етапи на строежа на АЕЦ с руски реактор, еволюцията на реакторите от типа ВВЕР, както и карта с текущите проекти на „Росатом" по света.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.