• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Ердоган: САЩ трябва да избират между Турция и кюрдите

Ердоган: САЩ трябва да избират между Турция и кюрдите

/КРОСС/ В момента се наблюдава понижаване на доверието между Анкара и Вашингтон заради подкрепата им на сирийските кюрди. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в неделя телевизия Haber Turk, цитирана от ТАСС.

Турският президент критикува състоялата се преди седмица визита на специалния посланик на президента на САЩ Брет Макгърк в град Кобани, намиращ се под контрола на партията на сирийските кюрди „Демократичен съюз“ (ДС).

„Вижте, един от представителите в сферата на националната сигурност от кръга на президента на САЩ Барак Обама по време на сирийските преговори в Женева става и отива в Кобани. Как можем да ви се доверяваме? Аз ли съм ваш партньор или терористите от Кобани?“, каза Ердоган.

Турският президент подчерта, че за републиката „ДС е терористична организация“. „Това се отнася и за Силите на народната самоотбрана (бойното крило на ДС). Работническата партия на Кюрдистан и ДС са едно и също. Ние ще говорим за това в международните организации. Ние Ще понесем загуби, ако не повдигнем този въпрос“, каза той.

В същото време според Ердоган Вашингтон е „започнал да смекчава позицията си“ по въпроса за създаването на зона за сигурност в Сирия. По думите му „САЩ са започнали да вярват“ в този проект.

Турският президент отбеляза също, че Турция е готова да се заеме със създаването на зона за сигурност и безпилотна зона на само на 98-километровия участък между градовете Азез и Джараблус, но и в по-обширен регион. „Казах на Обама, че можем да увеличим тази зона. С помощта на страните-донори ние можем да построим нов град вътре в Сирия“, отбеляза Ердоган.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.