• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Здрави и тонизирани през есента: Какво да хапваме?

Здрави и тонизирани през есента: Какво да хапваме?

/КРОСС/ Колкото и да не ни се иска, есента вече е тук и това си личи не само по короните на дърветата, но и по температурите. Докато преди няколко седмици се разхождахме по тениска след работа и стояхме по-тънко облечени навън, сега това е невъзможно.

Със застудяването на времето дните станаха по-къси и на тялото му липсва серотонин – важен хормон, който се грижи за тонуса и настроението ни. Когато нивото му в организма намалява, човек има по-некачествен сън и става по-раздразнителен.

Храненето през есента е много важно за общото здравословно състояние. Много хора, бързайки сутрин за работа или прибирайки се изморени вечер, не мислят какво количество изяждат. Освен това колкото по-мрачно е времето навън, сякаш толкова повече желанието за тестени храни се увеличава. Резултатът – покачване на килограмите и ленивост.

Какво да ядете, за да имате енергия през есента?

Пресните плодове са най-добрият начин да се заредите с витамини и да имате сили за деня. Освен това сезонът предлага доста. Ябълките, например, са пълни с диетични фибри. При това витамините в тях са мощни антиоксиданти, чрез които ще може да намалите риска от възпаление или заразяване с вируси.

Ако ви се похапва сладко докато сте в офиса, изяжте една ябълка, вместо да консумирате от вредните пакетирани храни, пълни с консерванти и прекалено много захар. Може и круша – плодът съдържа неразтворими фибри, които намаляват лошия холестерол в организма.

Към плодовете спада и тиквата, с която много хора свързват есента. В момента на пазарите се предлагат най-различни сортове. Печена или варена, тя е богата на алфа и бета каротин. Попадайки в тялото, те се превръщат в ретинол – вещество, насърчаващо растежа на клетките. В нея има и алфа-линоленова киселина, която регулира кръвното налягане и предпазва сърцето.

За да имате тонус и да не пълнеете през този сезон, яжте и много салати. Вместо доматите и краставиците, заложете на прясно зеле с моркови – класиката, която много българи обичат. Така ще си набавите витамини и минерали, които намаляват възпалението в тялото и предпазват от неприятните вируси. За овкусяване ползвайте зехтин вместо олио, тъй като нерафинираните растителни масла са много по-полезни.

Рибата и месните продукти от пасищни животни също трябва да присъстват в менюто ви. Те се комбинират идеално със зеленчуците. Разбира се, за предпочитане е да ядете по-малко хляб, най-добре пълнозърнест, при това не късно вечер, а по-скоро на закуска или обяд.

Не забравяйте, че плодовете не бива да се ядат късно вечер, защото могат да доведат до тежест в стомаха.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.