• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Евросистемата е отпуснала авансово 110 млрд. евро на гръцките банки

Евросистемата е отпуснала авансово 110 млрд. евро на гръцките банки

/КРОСС/ Евросистемата е отпуснала авансово 110 млрд. евро на гръцките банки и в случай, че тези пари не бъдат върнати, евентуално излизане на Гърция от Еврозоната би било „травматично", заявява управителят на френската централна банка Кристиан Ноайе пред Le Figaro, съобщава AFP. По думите му това е най-големият финансов принос на Евросистемата в Eврозоната, като от шест месеца ликвидностите са увеличени повече от два пъти.

Евросистемата обединява Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки от Eврозоната.

„Сумите на спешната ликвидна помощ, допълваща обичайното рефинансиране, отпускано на банките, са увеличени значително", изтъква Ноайе, като обяснява, че обичайното рефинансиране се е оказало недостатъчно поради засиленото теглене на депозити и изтичане на капитали.

По думите му, гръцките власти трябва много бързо да направят цялостно предложение за реформите, които ще им позволят да се върнат към жизнеспособен икономически модел.

„Топката е в полето на гръцкото правителство. Много време беше загубено", отбелязва банкерът. Евентуално излизане на Гърция от Еврозоната е нежелателно, тъй като „ще бъде травма за Еврозоната и цялата световна икономика ще бъде засегната", предупреждава Ноайе.

Атина е притисната от кредиторите си да представи програма за бюджетни мерки, които да й позволят да получава международната помощ, от която се нуждае, за да не обяви дефолт по дълга си.

Следващата среща на министрите на финансите от Еврозоната в Рига на 24 април вече се смята за нова част от етапа, а не като решаваща среща за постигане на споразумение.

Гърция има тежки падежи за погасяване на дългове през юли и август.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.