• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Кадиев: Съвременният патриотизъм не означава да забраняваш

Кадиев: Съвременният патриотизъм не означава да забраняваш

София /КРОСС/ Битката с ДПС трябва да е с модела "Кой" по посока на борбата с корупцията и премахването на корпоративните интереси в политиката. Тя не трябва да бъде на терена на отнемане на права или чрез прилагане на унизителни механизми, какъвто пример е глобата на председателя на ДПС Лютви Местан за агитация на майчин език в размер на 681 лева. Това, което трябва да се направи, е да се дават повече права на малцинствата и да се изискват повече отговорности от тях. Децата от тези общности трябва да учат до 8 клас и след това да участват в пазара на труда, което да ги интегрира. Това каза за БНР депутатът от левицата Георги Кадиев във връзка със законопроекта, който внесе за промени в Изборния кодекс, с който да се разреши агитацията на чужд език. Какви са причините той да остане неразбран дори от неговите съпартийци, Кадиев обясни:
Две са причините. Едната е чисто процедурна - начинът, по който се внесе - че не беше поискано мнението на групата, но аз го направих съвсем умишлено, тъй като знам, че въпросът е изключително тежък и не исках да натоварвам групата с вземане на решение по този въпрос. Това не е нито лява, нито дясна политика. Това е политика на човешки права и всеки депутат има глава на раменете си и може сам да вземе решение.
Втората причина беше по-съществена, а именно към сегашния чл. 181, ал. 2 на Изборния кодекс, който казва: "Агитация се води на български език", да се прибави текст - "При водене на агитация на чужд език да се осигурява едновременен и точен превод". Това дава възможност да се води агитация и на език, различен от българския. Това не се отнася само за турски език, както всички мислят. Има често участници чужденци в политически кампании, които няма как да ги накараме да говорим на български език. Но аз разбирам, че основният проблем е турският език и не бягам от тази тематика.
Кадиев беше категоричен, че поводът той да внесе това "контрапредложение" е законопроектът на Патриотичния фронт от 8-и април тази година за затвор при агитация на майчин език и допълни:
Съвременният патриотизъм не означава да забраняваш. Законът по начина, по който е направен в момента, е като Закона за тютюнопушенето - никой не го спазва. Абсурдно е да се мисли, че Лютви Местан ще отиде в турско село в Кърджали и ще говори на български, а някой ще превежда на турски.
По-правилно е да разрешим повече свободи, но да поставим пред тези политически партии повече изисквания към електората, който те считат, че защитават, т.е. малцинствата. Ние сега подаряваме кауза на ДПС - каузата на защитата на майчиния им език, което е много силна кауза. По този начин ние капсулираме малцинствата около една политическа партия, въпреки че много от тях са недоволни и от ДПС, но щом така се поставят нещата, те си казват - те са единствените, които защитават нашите права и свободи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.