• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Момчил Неков: Ще се боря против дискриминацията на българския език

Момчил Неков: Ще се боря против дискриминацията на българския език

/КРОСС/ Евродепутатът защити позицията на АБУЧ за матурите на български език

Днес, в ЕП беше обсъдена петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Момчил Неков застана изцяло зад исканията заявени в петицията. Евродепутатът изрази мнение, че въпреки че всяка държава отговаря за своята езикова политика, Европейският съюз е отговорен за запазването и съхранението на езиковото и културното многообразие.

„Всички трябва да работим в посока на съхраняване на езиците в общността, тъй като това е изключително важно за съхраняването на културната идентичност на всяка една от страните членки" каза той, като потвърди, че конкретни мерки все пак се взимат- „Комисията по образование и култура в момента подготвя проекторезолюция за ролята и мястото на малките езици в ерата на дигиталните технологии.

Аз ще работя по тези конкретни мерки като докладчик в сянка и ще направя всичко възможно това дискриминационно разделение на „малки" езици да бъде премахнато."

Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) е за насърчаване на сътрудничеството между държавите в ЕС в областта на чуждоезиковото обучение и призовава към подпомагане осигуряването на правна и административна възможност за полагане на матура или друг вид езиков изпит по всеки един от официалните езици на ЕС, в това число и по български език там, където има значим и доказан интерес от страна на учениците.

Неков постави и въпроса за комуникацията в ЕС и разбирането на неговите политики от гражданите, като завърши тезата си със следото : „Английският език има доминантна роля и не мисля, че ние можем да променим това.

В ЕС обаче, повече от 60% от хората не говорят английски език, а за България статистиката е още по-радикална - по-малко от 20% от населението владее английски. Как при това положение се очаква от нашите граждани да разбират Европейския съюз и неговите политики, след като същия този Съюз не им говори на техния роден език?"

Официално признатите езици в ЕС са 24 на брой.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.