• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Путин: Пещерни русофоби обявиха война на руския език по цял свят

Путин: Пещерни русофоби обявиха война на руския език по цял свят

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин е обезпокоен от войната, който "пещерни русофоби" в много страни са обявили на руския език, съобщава ТАСС, цитиран от Епицентър.БГ

"Сблъскваме се с опити изкуствено, искам да подчертая - именно изкуствено, често безцеремонно да се опитват да ограничат пространството на руския език в света, да го изтикат към периферията", заяви държавният глава на заседание на Съвета по руския език.

"Война на руския език са обявили не само пещерни русофоби, а и маргинали от всякакъв вид работят активно и агресивно, агресивни националисти, и, за съжаление, в някои страни това става напълно официална държавна политика", отбеляза Путин.

Според него зад такъв тип политика стоят "все същият натиск, откровено нарушаване правата на човека, в това число правото на роден език, на култура и историческа памет".

"Върху нас, върху нашата страна лежи огромната отговорност за опазване, развитие и разпространение на руския език, на руската литература", категоричен е президентът.

По думите на държавния глава усъвършенстването на нормите на руския език не трябва да води до вулгарно опростяване на пунктуацията и правописа.

"Усъвършенстването на езиковите норми не трябва да означава някакви революционни изменения. То трябва да потвърди онези норми, които правят нащия език толкова ярък и изразителен, един от най-стройните, образни и красиви езици", подчерта Путин.

Президентът постави две задачи по опазването на руския език по света.

"Първата е необходимостта да се осигури достойно ниво на знания, на обща грамотност на гражданите на Русия и по този начин да осигури глобалната конкурентноспособност и атрактивност на руския език като съвременно, живо и динамично развиващо се средство за общуване. Втората - да се реализира действена система за подкрепа на руската езикова среда зад граница, в информационната, образователната, в хуманитарната сфери", заяви държавният глава.

Той припомни, че в последните години и направено много по този въпрос, като отбеляза, че е приета концепция за преподанаването на руски език и литература в Русия, както и концепция за държавно подпомагане и разпространение на руския език зад граница.

"Темите, свързани с руския език, са важни както за страната като цяло, така и за отделния гражданин, за сънародниците ни и за още милиони хора по света, които говорят руски език, използват го в работата си. Уникално богатият, многообразен и многостранен руски език е несъмнена част от световното културно наследство, но главна беше и си остава значимостта му за нашата страна, за Русия, където той е основа на духовно-историческата общност на десетки самобитни култури и народи, в огромна степен осигурява суверенитета, единството и идентичността на руската нация", категоричен бе Владимир Путин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако западняк се опита да каже нещо на руски, езикьт му се откьсва.

06.11.2019 22:09:02

Анонимен

Не само в Европа.

06.11.2019 07:52:37

Анонимен

Към момента Путин е единствения истински политик и държавник в Европа. Жалко, но факт...

05.11.2019 18:13:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.