• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Изкуствен интелект разработват учени от ТУ

Изкуствен интелект разработват учени от ТУ

/КРОСС/ Колектив от 7 учени от катедра „Компютърни системи и технологии" на Техническия университет - филиал Пловдив започна да разработва система за софтуерна сигурност на икономически данни в счетоводството. Екипът включва един професор, трима доценти, един доктор и двама млади учени - докторанти. Двугодишният проект се финансира по оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност" и е на стойност 900 000 лева. Възложител е фирма АММС-София. „Целта е икономическата информация да се съхранява чрез облачни услуги, като всички клиенти на компанията ще работят в защитен канал. Това означава много висока сигурност на информацията, така че до нея няма да има нерегламентиран външен достъп, включително и от страна на държавната администрация. Най-общо защитата се осъществява чрез интелигентна система за документооборот." - обясни проф. Гриша Спасов, декан на факултет „Електроника и автоматика".
Работата на учените от факултет „Електроника и автоматика" е оценявана високо и търсена от бизнеса. Често, за да решат свои технически и софтуерни проблеми, големите компании даряват апаратура и през 2018 година тук са получени дарения от EVN, VMWare и Вистеон Електроникс България. Даренията са от оборудване за облачни услуги. С тях се създават условия дипломанти и докторанти от Техническия университет - филиал Пловдив да работят в ценни научни направления. Вистеон Електроникс България например целево подари компютри и лаптопи за Лабораторията за изкуствен интелект на вуза. Мисля, че ни престои ползотворно сътрудничество в насоката, в която компанията има световни амбиции - създаване на изкуствен интелект за автономен автомобил. Екипът на компанията, който разработва това е от експерти, които за завършили Техническия университет - София и филиала в Пловдив. От нас преподавателите се очаква да мотивираме студентите ни да разработват дипломни работи в тази насока.
През 2019 година учените от факултет „Електроника и автоматика" започват работа в направление интелигентен транспорт. Искаме да създадем интелигентна транспортна система, при която всичко, което е залепено на предното стъкло на автомобила да се идентифицира и разчита автоматично. Чрез системата ще се следи в реално време трафика и много важни параметри като брой на автомобилите, размери и тегло, без да е необходимо например тировете да преминават през кантар. Публична тайна е, че значима част от тировете в България са претоварени и това е една от причините за повреждане на магистралите и пътищата, защото те са проектирани да издържат до определено тегло на камионите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Сульо

А може ли да разработят естествен интелект, че той остро не достига у нас? Освен това за да имаш изкуствен интелект не трябва ли ПЪРВО да имаш естествен?

28.12.2018 12:55:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.