• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Falcon 9 изведе спътници в орбита в рамките на два дни

Falcon 9 изведе спътници в орбита в рамките на два дни

/КРОСС/ Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида и приземяването й отново, SpaceX извърши същото и от Калифорния, като изведе на ниска орбита десет сателита от комуникационната мрежа от следващо поколение на Iridium, съобщава Space flight now.

Стартът беше извършен в 23:25 ч. българско време от военновъздушната база Ванденеберг, а 8 минути по-късно първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на кораб-дрон, собственост на SpaceX, разположен в Тихия океан, край бреговете на Калифорния. Корабът отново носи ориинално име - "Just Read the Instructions". Това е петото поред успешно кацане на Falcon 9 в морето от началото на подобни кацания през 2015 г.

Преди изстрелването Мъск написа в Twitter, че кацането може да се окаже "опасно": корабът трябваше да бъде преместен поради лошото време в Тихия океан. Но видео стриймът показа, че бустерът каца меко върху палубата. Първата фаза ще бъде върната на брега, поправена и подготвена за друг полет.

Това е второто извеждане на сателити на Iridium, извършено от SpaceX, които трябва да предоставят високоскоростни сателитни данни по цялото земно кълбо, както и проследяване на самолети и наблюдение. Новият "флот" трябва да бъде готов да замени сегашната мрежа на Iridium през следващата година, което ще представлява най-голямото обновяване на сателити в историята.

Първите десет от "флота" бяха изстреляни през януари. Първата степен на ракетата Falcon 9 от този полет беше подновена и изстреляна отново в петък от космическия център "Кенеди" с българския сателит BulgariaSat-1 на борда. По този начин бустерът стана първият, извършил излитания и от Западното крайбрежие на САЩ, и от Източното.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.