• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Фандъкова провери ремонта в парковото пространство на НДК

Фандъкова провери ремонта в парковото пространство на НДК

София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова провери хода на работите по ремонта на парковото пространство на НДК. На проверката присъстваха Дирекция „Зелена система", изпълнителя на обекта и строителния надзор.
В момента се работи на няколко подобекта в парка. Проектът за възстановяване и ремонт на парковото пространство на НДК започна да се изпълнява през есента на миналата година, като площта на целият парк е 160 дка и включва няколко подобекта и отделни етапи на работа, информира кметът на София Фандъкова. Паркът е строен 1981 година. Проектът бе подготвен и одобрен с финансиране по ОП „Регионално развитие" 2007-2014г.
Работата започна с изпълнение на ремонт на фонтана и водните каскади. В хода на изпълнение са установени допълнителни проблеми по различни подобекти и за тях са направени допълнителни експертизи и проекти, информира кмета на София.
При ремонта на фонтана и каскадите се установиха два проблема - наличие на силно корозирали водопроводи, който изпълнителят ремонтира, и пукнатини и липса на армировка на подовата конструкция на фонтана. За решаване на проблемите бяха привлечени специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Подготвен е допълнителен проект и се избра вариант за укрепване на плочата на подовата конструкция. Работа по укрепване ще приключи до края на следващата седмица, а ремонта на фонтаните до края на юли.
На фонтана се изражда и цветно осветление. Работата ще продължи с възстановяване на настилките, изграждане на осветление и видеонаблюдение.
При разкриването на настилките на площада пред сградата на НДК се установи сериозен проблем със силно компроменирана хидроизолация, което води до събиране на вода. Трябва да се възстанови хидроизолацията и по всяка вероятност тази част от обекта ще бъде отделена като отделен етап, посочи също кмета.
В момента се възстановят гранитните настилки, които във времето са разрушени и паважните настилки по тротоарите. Ще се извърши подмяна на начупени гранитни плочи и цялостна подмяна на тротоарите, посочи кмета Фандъкова. Вече започна подмяна на тротоара по ул."Фритьоф Нансен", като ще продължи и по бул."Витоша" и бул."П.Евтимий". Заедно с тротоарите се изгражда и осветление. Предвижда се изграждане и на видеонаблюдение.
Положени са тръбите на поливната система и е поставен нов почвен слой. Започна засаждането на декоративната дървесна и храстова растителност, като към момента са засадени 200 дървета. Общо ще бъдат засадени 1855 дървета и 15 000 храсти.
Ще бъдат изградени и две тоалетни, които ще бъдат финансирани от общината.
Целият проект е на стойност 13.4 млн. лева, като 4.7 млн. лева са отпуснати от ОП „Регионално развитие" 2007 - 2014г. Столична община ще кандидатства за финансиране на останалата част от новия програмен период.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.