• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Неолитното селище в „Слатина” става туристическа атракция

Неолитното селище в „Слатина” става туристическа атракция

/КРОСС/Прочутото неолитното селище в столичния квартал „Слатина" ще се превърне в една от туристическите атракции на столицата през следващата година. Това съобщи за "Новинар" кметът Йорданка Фандъкова.

Селището е на 8000 години и е най-старото в Софийското поле. Някога е било много голямо - около 80 дка, но е разрушено през 70-те години при строителството на спортния комплекс „Червено знаме", а след това и на трамвайна линия номер 20.

Сега са останали около 8 дка. Според учените уникалното при него е, че в резултат на археологическите проучвания бяха разкрити останките от 9 сгради с много големи размери, което не е характерно за подобни селища.

Плановете на общината са следващата година да бъде одобрен проект за разкриване и консервация на античните руини и облагородяване на мястото. За целта в момента се изготвя подробен устройствен план на района. Ще бъде изработен и специален туристически маршрут, който ще включва селището, съобщи за „Новинар" кметът Фандъкова.

Част от откритите там експонати - брадви, тесли, брусове, точила, стотици кремъчни ножове, стъргалки за кожа, прасърпове за жътва и косене, тежести за тъкачни станове пък ще бъдат изложени в новия Музей за история на София, който ще бъде открит на 17 септември.

Непосредствено до селището ще бъде изграден и туристически център. Идеята е в него ученици да провеждат занятията си по история. Превръщането на неолитното селище в туристическа атракция ще се подпомогне с пари от общинската програма „Култура".

С нея вече беше финансирано разкриването на гробницата на Хонорий до църквата „Света София", проучванията на „Западната порта", на крепостта „Урвич" и манастира „Мария Магдалена", както и разкопките под площад „Света Неделя", които започнаха в началото на август. Търсенето на двореца на император Константин ще продължи и следващото лято, увери Фандъкова. "Със сигурност ще осигурим средства по програма „Култура" за реализацията на втория етап на проекта", обеща кметът.

Фандъкова подчерта, че през последните години общината е вложила над 8 милиона лева за разкриване на културно-историческото наследство на града. От 1 септември започва оборудването на нов туристически информационен център в подлеза на хотел „Балкан" („Шератон"). Очаква се той да заработи до края на септември и да предоставя информация на гостите на града. За първите 6 месеца на годината столицата е била посетена от 500 000 туристи, 300 000 от които са от чужбина. Най-голям интерес към нашата страна проявяват германци, гърци, англичани, италианци, турци и американци. За първите 6 месеца на годината е скочил ръстът на туристите от Израел, Украйна, Япония и Китай.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.