• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония идва за концерт в София на 2 април

Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония идва за концерт в София на 2 април

/КРОСС/ Една от най-добрите български цигуларки - Албена Данаилова и първата жена концертмайстор в над 150-годишната история на Виенската филхармония, пристига за специален концерт в София на 2 април в зала "България". Събитието ще даде началото на 21-те Австрийски музикални седмици, които се провеждат под патронажа на Н. Пр. Роланд Хаузер - Посланик на Република Австрия в България. В програмата ще звучат Концерт за цигулка и оркестър В памет на един ангел на Албан Берг и ‘Меса ми бемол мажор' на Франц Шуберт, а специален гост-диригент ще бъде Йоханес Вилднер, който също доскоро беше част от състава на Виенската филхармония.

Билетите за бляскавия концерт са с цена от 10 до 20 лв. и се продават на касата на Софийска филхармония в зала "България", в системата на eventim.bg и в партньорската мрежа - в Билетен център в НДК, Билетна каса на "Арена Армеец", Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи, Технополис.

Безспорен талант и изключителен професионалист, Албена Данаилова е поредният млад български музикант, високо оценен зад граница, когото все по-рядко можем да слушаме у нас. Българката е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската Филхармония (с над 150-годишна "мъжка" традиция). Албена се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 г., а след двугодишен пробен период през 2010 г. е назначена официално на престижната позиция. Вече пет поредни години Албена Данаилова води световноизвестния оркестър по време на традиционния Новогодишен концерт на 1-ви януари, който се предава пряко от Виена в повече от 90 държави и е очакван от над 50 млн. зрители на пет континента.

Албена Данаилова е родена в София в семейство на професионални музиканти. От 5-годишна свири на цигулка, а на 12 изнася първия си концерт. След НМУ„Любомир Пипков" и НМА „Проф. Панчо Владигеров", завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концертмайстор на Лондонската филхармония и на Баварската държавна опера в Мюнхен. Носител на множество престижни международни награди от конкурси и фестивали в Израел, Германия, Австрия, САЩ, България и други. Освен концертмайстор, няколко пъти Албена Данаилова е и солист в концертите на Виенска филхармония.

На 2 април от 19.00 ч. в зала "България" Софийската филхармония кани ценителите на красивата музика да посрещнат в София чаровната и талантлива Албена Даниалова. С нея на сцената ще бъдат още Йоханес Вилднер - диригент, Цветана Бандаловска - сопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Султанов - тенор, Валентина Куцарова - мецосопран, Антон Марков - баритон. С участието на НФХ "Светослав Обретенов" с диригиент Славил Димитров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.