• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Българска фирма облича швейцарската "Гражданска защита"

Българска фирма облича швейцарската "Гражданска защита"

/КРОСС/ Българската фирма "Балкантекс" започва да произвежда облеклото за швейцарската "Гражданска защита", съобщи говорител на организацията с централа в Цюрих.
Поръчани са 35 000 горнища на анцузи в цвят сиво-оранжево, 100 000 тениски и 65 000 пуловера тип поло. Сделката е за 2 милиона швейцарски франка (1,6 милиона евро). Производството започва през май. Първите доставки ще бъдат извършени още през лятото.
Обществената поръчка е била спечелена през април от швейцарската фирма за работно облекло и униформи "Крос фешън" ООД, основана от Вернер Дубно през 1969 г. И досега в Швейцария тя е водеща в бранша под ръководството на Самуел Дубно, син на родоначалника на фирмата.
Дубно-младши е бил толкова впечатлен от българското качество на текстилни изделия, че е изнесъл оперативния си бизнес у нас. От Швейцария действа само Управителният съвет.
"Крос фешън" значително разширява бизнеса си след скандал през есента на 2012 г. с конкурентна фирма, чието име по етични причини не споменаваме. Тогава в. "Зонтаг цайтунг" публикува съсипващ материал, че нейните облекла се произвеждат в гета в Мумбай, Индия, срещу мизерни надници. В Швейцария подобна експлоатация, макар и зад граница, е под законова възбрана. След журналистическото разкритие съд в Цюрих налага забрана на въпросната фирма да произвежда в Мумбай.
При възлагането на сегашната общесгвена поръчка фирмата "Крос фешън" е представила доказателства, че подизпълнителят в България "Балкантекс" спазва изискванията за условия на труд, за заплащане по местните стандарти и се придържа към нормите за опазване на климата. Последното ще рече, че не се използват вредни оцветители, които при пране попадат в подпочвените води и се превръщат в опасност за хора и животни.
"Надниците при текстилната промишленост са едни от най-ниските. Конкуренцията е голяма, борбата е за пазари. Ние сме в състояние непрестанно да подобряваме производството си от гледна точка на екологията и в социален аспект, но каква е ползата за работниците, ако не можем да продадем продукцията си? Ето защо се насочихме към България, където производството е качествено и по-евтино, а условията на труд са несравними с тези в Индия или Бангладеш. В България са валидни директивите на ЕС", обяснява изнасянето на оперативния си бизнес у нас Самуел Дубно, пише clubz.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.