- 23 Апр 2024 |
- USD / BGN 1.8323
- GBP / BGN 2.2729
- CHF / BGN 2.0113
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 12°C
Защо да не готвим в алуминиево фолио?
09 Ноември 2019 | 18:00
/КРОСС/ Признаваме си, че когато готвим, често използваме алуминиево фолио. Причината: много от рецептите за приготвяне на месо, риба и зеленчуци включват завиването на продуктите в такова и изпичането им фурна. Оказва се обаче, че фолиото може да бъде много вредно за организма.
Според Health Line, при висока температура от алуминиевото фолио се отделят микроскопични частици, които попадат в храната ни. Изданието пише, че всъщност без да си даваме сметка, вероятно е да изядем до два милиграма алуминий.
Ако върху фолиото е попаднал лимонов сок или подправки, алуминият, който се отделя в храната, е дори още повече.
Проблемът с попадането на този метал в организма е, че се натрупва и не може да се изхвърли от тялото. Във високи концентрации алуминият става опасен за здравето, тъй като е токсичен за мозъка, черния дроб и редица други органи.