• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Митрополит Антоний: Няма напрежение между църквата ни и Ватикана

Митрополит Антоний: Няма напрежение между църквата ни и Ватикана

/КРОСС/ Няма проблем или напрежение между Българската православна църква (БПЦ) и Ватикана. Това коментира пред Дарик Западно и средноевропейският митрополит Антоний.

„Според каноните не може да имаме обща молитва с католическата църква, нито да участваме в каквито и да било съвместни и богослужения. Това е в самия устав на Българската православна църква. Що се отнася до предстоящата визита на папа Франциск, бих искал ясно да подчертая, че Светият синод и българският патриарх оказват нужното гостоприемство на папа Франциск“, допълни още най-младият митрополит в страната.

Ето какво още каза митрополит Антоний за Дарик: "Ако някой мисли, че има някакво напрежение, то е инспирирано от трети лица, които нямат нищо нито с Ватикана, нито с Българската православна църква. При такава значима визита като идването на папа Франциск в България, естествено, ще се опитат някои хора да изкарат дивиденти на гърба на БПЦ и на Ватикана и да се явяват като мними посредници без никой да ги е молил за това".
 
"Имаше коментари, че програмата на папа Франциск била много скучна и аз се шегувам, да бяха поканили Цирк дю Солей, като искат да им е по-интересно. Ватикана строго следва определената си програма, много държат на протокола и затова веднъж решена програма, няма как да се промени в движение, не може да има генерални импровизации. Папа Франциск е известен с това, че е нетрадиционен човек и много често излиза извън рамките на програмата. Но що се касае до основни, фундаментални въпроси, касаещи общата молитва, тя няма как да бъде между православни и католици", подчерта митрополит Антоний.

"Програмата на папа Франциск извън това, което касае Българска патриаршия и БПЦ, тя е съгласувана със съответния държавен протокол на президентството и на министър-председателя. Папа Франциск идва като държавен глава, тъй като поканата идва от първите двама държавни мъже в страната. Но тъй като той е и духовен глава, пожела част от програмата му да бъде свързана и с тези му негови функции. Затова той иска среща с българския патриарх. Ние сме част от тази програма, не сме нито инициатори, нито сме отправили покана към папа Франциск, за да изискват нещо повече извън това, което е в програмата", посочи още митрополитът.
 
Според него "няма защо да обвиняват Светия синод, че е закостенял или пък консервативен. Има неща, с които няма как да бъдат направени компромиси и това е ясно и на двете страни. Въпросът е, че се намират трети лица, които се опитват да профитират на гърба на църквата".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.