• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Подкрепата на „Патриотичен фронт” за управлението не е безусловна

Подкрепата на „Патриотичен фронт” за управлението не е безусловна

/КРОСС/ За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път Родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната, срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е че изискват спазването на закона от всички. За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден. Призракът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашва крехката стабилност на Родината ни, отбелязва ПГ на „Патриотичен фронт" в декларация по повод събитията в Гърмен.

„За нас, като политици, е наложително спешно да изясним дълбокия генезис на събитието и да вземем всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.

Какъв е безспорният език на фактите, предхождащи събитието:
Така нареченият кв. Кремиковци се състои от изградени в продължение на десетина години, незаконни постройки, неотговарящи на елементарните хигиенни и строителни изисквания. Главна заслуга за създаването на този квартал има управляващият Общината от 1999 г. Ахмед Башев. В качеството си на представител на ДПС и други партии, той целенасочено е привлякъл и „настанил" неколкостотин цигански семейства от други райони на страната, за да осигури техните гласове в своя подкрепа на всеки следващ избор.

Когато през 2011г. РДНСК издава заповед за премахването на незаконните постройки, Общинският съвет приема решение за търпимост на същите, без да има такова законово право. Мъгливата формулировка обаче е достатъчна за държавните служители да не завършат започнатото. Сегашната кметица Минка Капитанова (отново от ДПС) обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазването на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението и избухването на сегашния конфликт.

Явна е дългосрочната стратегия на ДПС за разделянето и противопоставянето на българското общество в името на техните теснопартийни цели за увеличаване участието им във властта. В резултат обаче не само в Гърмен, но и в стотици хиляди населени места резултатът от политиката на разделяне и внушаване на циганският етнос, че той има само права, а не задължения към обществото, води до чувството на безнаказаност и претенции към обществото, а от там към брутално погазване на законите на страната. За живеещите в кв. Кремиковци на с.Марчево кражбата се е превърнала в основно препитание и посегателствата върху чужди имоти собственост са станали ежедневие. Няма неограбена къща и в много други села и квартали на България. Чувството за безнаказаност и убеждението, че обществото е длъжно да ги обслужва и да плаща сметките им, защото са от „малцинствата", води до по тежки и ужасни престъпления, като убийството на възрастни хора в домовете им, трагичният случай с 23 годишната Вероника Здравкова, пенсионера от Правец, непреставащите нападения над екипи на бърза помощ в циганските махали, независимо от обещанията за предприемане на нужните мерки от министерството на вътрешните работи и много, много други. Точно това брутално и ежедневно погазване на законите на страната и усещането за беззащитност и изоставеност от държавните институции, за тези които плащат своите данъци и спазват законите на страната, е причина за задълбочаващото се разделяне на нацията и увеличаващ се риск от масови вълнения. Такива, на каквито сме свидетели в Гърмен.

По тази причина една от основните задачи, заложена в програмата на Коалиция „Патриотичен фронт" НФСБ и ВМРО е борбата с битовата престъпност. Тази задача е един от приоритетите, които „Патриотичен фронт" постави като условие за подкрепа на настоящото коалиционното правителство. Така в приоритет 20, т. 6 са заложени мерки за ограничаване на битовата престъпност, полицейско присъствие в населените места с завишена концентрация на нарушения и видео наблюдения в критичните райони. Този приоритет е подкрепен с четири конкретни цели. За съжаление през изминалият седем месечен период на управление правителството не извърши нищо от записаната програма за „Стабилно развитие" по този приоритет. Без резултат останаха исканията и настояването на „Патриотичен фронт" за предприемане на мерки за изпълнение на този раздел, поставени както на консултативни съвети, така и на ежеседмични съвещания на партиите подкрепящи правителството. Заедно с натрупаните от предните правителства проблеми няма как да не подчертаем, че точно това бездействие е причината за случай като Гърмен, Катуница и много други.

За съжаление и по редица от останалите приоритети на „Патриотичен фронт" съдбоносно важни за нас, седем месеца след съставяне на правителството не е направено нищо. По внесения на 8 април 2015 г. ЗИД на Избирателния кодекс, вече месец и половина не е извършено разглеждане в комисии, но и недвусмислено бе заявено, че ГЕРБ е против промени в Изборния кодекс. Това предпоставя предстоящи избори, които ще бъдат манипулирани и за пореден път няма да отразят реалните предпочитания на българския избирател.

Въпреки че по предложение на „Патриотичен фронт" на 21 януари 2015 г. бе променен Законът за обществените поръчки с цел изграждане на защитни съоръжения по турската граница (Приоритет 20, т. 5, цел 6 от прогамата), към настоящия момент, вече четири месеца по късно не само че не е изграден нито метър от нея, но и изградените по времето на Правителството на Орешарски съоръжения паднаха от вятъра.


Тези и редица други неизпълнени ангажименти са в разрез с обявената от трибуната на Народното събрание точно преди седем месеца програма на ПГ „Патриотичен фронт", са причина да заявим, че подкрепата и търпението на „Патриотичен фронт" към настоящият момент са на изчерпване.
По тази причина категорично настояваме за спешното реализиране на следните задачи".

1.Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. Кремиковци, с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.
2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт" в ЗИД на избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, „Патриотичен фронт" настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

4. Започваме изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015 г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

7. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от „Патриотичен фронт" в Закона за българите живеещи извън Република България.
Считаме че изброените по- горе условия са напълно изпълни в срок до 01 юли 2015г., не са свързани с извънредни и непредвидени бюджетни разходи и могат да бъдат реализирани в името на спешното решаване на сериозните проблеми, пред които сме изправени, възстановяването на доверието в управлението на страната и успешното завършване на мандата на управление, в полза и в името на България.
Декларираме, че подкрепата на ПГ на „Патриотичен фронт" към настоящото управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнение на заложените в Програмата за „стабилно управление" приоритети.
Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата на Правителството, след гореуказания срок.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.