• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Мария Габриел: България ще има решаваща роля в преговорите за киберсигурността

Мария Габриел: България ще има решаваща роля в преговорите за киберсигурността

/КРОСС/ По време на Европредседателството България ще има решаваща роля по теми от Директива за аудиовизуални услуги за Защита на малолетни и ще води преговорите по темата за киберсигурността. Това коментира в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Мария Габриел, еврокомисар за цифрова икономика и общество, която е инициаторът за въвеждане суперкомпютрите на Европа.

Тя коментира още, че Европейската комисия е обявила историческо решение и целта е да се осъществи до 2022 година.

Мария Габриел обяви, че след месец ще стартира пилотен проект за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европа, а лично тя ще инициира пилотен проект за създаване на мрежа от центрове за високи постижения в държавите членки на ЕС.

„Суперкомпютри означава много по-бързо да бъдат разработвани лекарства, медицината, ранното диагностициране и лечението да бъде много по-персонално ориентиран, коментира още еврокомисарят. Означава много по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме максимално бързо трусове, земетресения, които да позволят евакуиране на хора навреме и да бъдат спасени човешки животи. Означава определени производствени цикли да бъдат редуцирани, по-висока сигурност, повече технологии свързани с киберсигурността, криптирането, запазване на лични данни и подозрително поведение", коментира Габриел.

Българският еврокомисар допълни, че цифрови умения са неин първи приоритет и по думите ѝ в момента 80 млн. от 500 млн. европейци никога не са използвали интернет, 169 млн. пък нямат основни цифрови умения. По този повод Европейската комисия е предоставила обучение на близо 7 млн. европейци и стартира проект "Цифрова възможност" , насочен към младите хора, с който ще се даде възможност на между 5-6 хил. млади хора в Европа да осъществят 4,5-месечен стаж в друга страна в ЕС. Студенти, които не са ИТ специалисти.

По програмата "Хоризонт 2020" за първи път се прави проект, в който Европа работи директно с общините и посреднически организации. Мария Габриел каза още, че има 24 законодателни инициативи на ЕК в областта на цифров единен пазар, от тях само 11 са с довършени преговори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бе то без киберсигурността не може българина да си пие ракията!

12.01.2018 12:18:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.