• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Още мерки за мръсния въздух, предлагат екостикери за колите

Още мерки за мръсния въздух, предлагат екостикери за колите

/КРОСС/ Държавата готви нови екомерки срещу изгорелите газове на автомобилите. За колите, които най-много замърсяват, ще има забрана за влизане в центровете на големите градове. Новите правила за определяне на екологичната група на превозните средства ще бъдат пуснати до дни за обществено обсъждане, съобщи NOVA.

Идеята е по време на проверките за техническа изправност върху предните стъкла на автомобилите да се поставят стикери с различни цветове според степента на замърсяване и изгорелите газове, които отделят. Колкото повече замърсява околната среда даден автомобил, толкова повече ограничения на пътя трябва да среща. Забраните ще се определят и следят от местните власти.
Заради мръсния въздух: София вдига данъка на джипове и коли с ниски екостандарти

Трафикът в големите градове остава сред основните виновници за мръсния въздух, който дишаме. Това показват и замерванията в пунктовете на Агенцията по околна среда. Оказва се, че 25% от колите "произвеждат" 90% от мръсния въздух. Остава въпросът кои са най-вредните за природата коли.

Колко дим излиза от ауспуха в момента показва единствено екокатегорията на автомобила, определена от производителя - от Евро 1 за най-замърсяващите до Евро 6 - за най-екологичните на пътя. Автотехниците в сервизите обаче смятат, че тази оценка невинаги е най-правилната, защото всеки появил се дефект веднага се отразява върху разхода за гориво, а оттам - и върху количеството отделени газове. При автомобили с категория Евро 5, но с повреда, уредът отчита 5% въглероден оксид. При по-старите, но технически изправни с Евро 2 - с 0.5%. В сервизите обясняват, че най-често подобни резултати се отчитат при отстранен катализатор.


За да е ясно кой автомобил колко точно замърсява въздуха, държавата въвежда екостикери, които ще показват моментната еконорма на превозното средство. Според количеството на вредните газове, замерени по време на техническия преглед, в средата на предното стъкло ще се лепят стикери с номера от 1 до 5 - за всяка нова екогрупа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какви еко стикери бе! Горим боклука на европа! Стига глупости!

05.12.2019 17:59:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.