• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Славчев : Българските арменци са неделима част от българското общество

Славчев : Българските арменци са неделима част от българското общество

/КРОСС/ Между 1895 и 1921 г. Османската империя убива над 1 млн. и 500 хил. (мъже, жени и деца) и депортира над 1 млн. арменци, които тогава се намират на нейна територия.
През последните години се засилват призивите за международно признаване на арменския геноцид, както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. повечето изследователи и историци, както и 22 страни декларират официалното признаване на арменския геноцид. На 24-ти април 2015 г. България също официално признава арменския геноцид като Народното събрание приема специална декларация за това.
Всяка година на 24 април арменците по света и в Армения отбелязват с факелни шествия и манифестации паметта на жертвите на арменския геноцид и призовават Турция да признае геноцида.
По целия свят има арменски общности, които са оцелели от арменския геноцид. В България също има огромна арменска общност, като българските арменци са неделима част от българския етнополитически модел и живот. Те участват активно в модернизирането на България, развитието на демократичните процеси и икономическото развитие на страната. Българската арменска общност е естествения мост за развитието и укрепването на връзките между България и Армения, както и за задълбочаването на отношенията между двете православни държави.
Споменът за геноцида е жив и днес. Той се предава от поколение на поколение благодарение на учебниците по история, на литературата и филмите, но най-вече чрез семейната памет.
Никой не е забравен, нищо не е забравено!
Важно е света да си е взел поуката от арменския геноцид, да си е научил урока и никога повече да не допуска геноцид срещу никой народ и човек!
Дълбок поклон пред паметта на милионите жертви на арменския геноцид!
Симеон Славчев
ПП МИР

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Коко майна

Г-н Симеон Славчев, допускате ма-а-алка грешчица - на 24-ти април 2015 г Народното събрание на РБ е признало факта, че е имало арменски кланета през 1915 г., но не ги квалифицира като геноцид, така че нито е признало Арменския геноцид, нито го е осъдило!!! Дори САЩ вече го направиха, така че България най-вероятно ще го направи след Турция и Азербайджан!!! Армения и България от друга страна са светски държави и нямат ангажименти към православието, което за Армения е истинско, исконно..., а за Бълг. прав. църква е копи-пейснато от фанариотите, които са го плагиатствали от арменците и всъщност думата е източноправославни, ортодокси... Изобщо - подредете си така малко дъските да не хлопат толкова!

14.11.2019 23:52:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.