• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Георги Йорданов представи втория том от поредицата си "Притаени мигове"

Георги Йорданов представи втория том от поредицата си "Притаени мигове"

/КРОСС/ Вторият том от поредицата си „Притаени мигове" представи бившият министър на културата Георги Йорданов. Книгата се казва „Откровения". Тя вече е в продажба, но сега бе представена и в сградата на софийската организация на БСП по покана на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов.

Както и първата книга - „Срещи", така и „Откровения" ни запознава от първо лице, през погледа на Георги Йорданов, с важни събития от историята на съвременна България.

Читателите ще прочетат доклади, докладни записки, информации, проектозакони, решения, слова и приветствия през личния дневник до статии, интервюта, реплики, филипики, есета.

Естествено голяма част от документите в книгата са свързани с международното сътрудничество, особено в хуманитаристиката, в духовната област, в екологията, в спорта. Важна част от книгата е отделена на проектирането, построяването, управлението и дейността на Националния дворец на културата, както и на съдбата му днес.

Документ с голяма важност в книгата е „Девети ноември 1989 година" (Из личния дневник и архив). Дневникът описва заседанието на Политбюро на ЦК на БКП, адресирано към предстоящия на другия ден пленум, предадено точ в точ, както и предхождащите го събития през деня.

Особено интригуващ и драматичен е епизодът с преговорите, проведени от Георги Йорданов с министъра на външните работи на Турция Месут Йълмаз на 30 октомври 1989 г. в Кувейт по въпросите на т. нар. „възродителен процес", които откриват път към нормализиране на отношенията между двете страни, но този път е затворен безразсъдно от новопоявилите се демократи и реформатори в партията.

Голям интерес предизвиква и писмото на Георги Йорданов до Андрей Луканов „Satis, Андрей!" (15 юли 1991 г.
„Заглавието съдържателно не носи претенции, самата дума „Откровения" не е натоварена с кой знае каква емоционалност, още едно доказателство, че Георги Йорданов е безпощаден към себе си", обяви по време на представянето редакторът на книгата Тодор Коруев.

Самият Георги Йорданов също обясни за своите мотиви да напише книгата си.

„Както казва Аристотел - „Платон ми е скъп, но от Платон по-скъпа ми е истината". Книгата можеше просто да се казва „Преживелици". Но толкова много лъжи и толкова хули в годините на прехода, трябваше да разкажа истината за онези години преди '89 година. Години, в които построихме съвременна България и в които България сред 30-те водещи страни във всички сфери".

Георги Йорданов открехна вратата и към третия том на "Притаени мигове". Той ще се казва "Превратности" и скоро се очаква също да влезе за печат.

На представянето на "Откровения" присъстваха видни функционери на партията като бившия кмет на Стефан Нинов. За автограф върху книгата пък се наредиха и изявени фигури от настоящето на социалистите като зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Георги Свиленски и депутатът Дора Янкова.

„Искам специално да благодаря на Софийския градски съвет на БСП и лично на председателя Калоян Паргов, който е и мой приятел, и колега за чудесната вечер, която организира. За мен е чест да се срещна с мои приятели, другари и заедно да си спомним за съзидателното време и да помечтаем за по-доброто бъдеще", каза в заключение Георги Йорданов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.