• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Гражданските отряди могат да бъдат уредени по законопроекта за доброволчеството

Гражданските отряди могат да бъдат уредени по законопроекта за доброволчеството

/КРОСС/ Ако гражданските патрули бъдат разположени в контекста на Законопроекта за доброволчеството, който разписва пътищата и способите за оказване на помощ на държавните органи, те биха допринесли и с хуманитарен елемент в овладяването на положението с бежанците. Това мнение изрази в предаването „Преди всички" проф. Христо Георгиев, ръководител на департамент „Национална и международна сигурност" в Нов български университет. Той коментира идеята на ДСБ т.нар. „граждански патрули" да бъдат регламентирани официално и изтъкна, че това би станало по-трудно и сложно чрез промени в Закона за отбраната, а в идеята на ДСБ има толкова проблемни зони, че тя изглежда почти неосъществима в този й вид.

Проф. Георгиев посочи още, че философията на участие на тези патрули трябва да се изчисти и алтернативите за това са две - едната е да бъдат обучени, военизирани и да бъдат под контрола и командването на Министерство на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР), а другата - да се създаде такава форма на обществена ангажираност, която да позволи обществото да подпомага тези органи.

Идеята не е изненада, тя е в руслото на предложенията от последните няколко години за подпомагане на органите на МВР, припомни проф. Христо Георгиев. По думите му, фактът, че има множество такива предложения и те идват от различни политически формации показва, че трябва да се разшири общественото начало в посока на контрола и осигуряването на обществения ред на фона на увеличаващи се рискове и поскъпваща сигурност.

Политическото късогледство в момента е по-силно от общите интереси, подчерта проф. Георгиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.