• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Бокова: Слуховете за отказ на България от моята номинация говорят за липса на последователност

Бокова: Слуховете за отказ на България от моята номинация говорят за липса на последователност

/КРОСС/Няма официална позиция на правителството по повод медийните публикации, че кабинетът ще направи извънреден ход с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Откакто тези пубикации изляоха в съботта преди обяд в общественото пространство се заговори, че дори Борисов вече набира подкрепа за еврокомисаря.

Снежана Маноилова, която е част от екипа на официалния кандидат Ирина Бокова, обясни пред БНР, че не е упълномощена да коментира темата.

Отказ да вземе отношение по казуса направи и говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

За обрат в решението на правителството евентуално да издигне Георгиева вместо Бокова се заговори, след като вчера стана ясно, че Бокова остава на 5-а позиция след поредното изслушване в ООН.

В официалната страница на Бокова във фейсбук Support Irina Bokova бе публикувано съобщение, в което се казва, че в последните дни се разпространява слухът, че премиерът Бойко Борисов е притискан от приятели на Кристалина Георгиева, показа проверка на Novini.bg

"Тези слухове влияят негативно върху гласуването на Съвета за сигурност за ООН, защото говорят за непоследователност и липса на държавническа позиция. Отделен е въпросът колко нелепо звучи да се говори, че Кристалина Георгиева може да бъде кандидат на ЕНП за генерален секретар на ООН. За генерален секретар не номинират партии, а държави", гласи поста. "Ирина Бокова е единственият официален кандидат в състезанието за генерален секрертар на ООН, който на практика е систематично саботиран от конкурент от собствената си държава", пише още там.

Припомняме, че до този момент Кристалина Георгиева многократно е отговаряла уклончиво на въпроса дали има амбиции за поста", се казва още в съобщението на страницата Support Irina Bokova.

Припомняме, че днес тръгна мълвата, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират еврокомисарката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

„ЕНП държи десен политик да оглави ООН, а не левият - бившият португалски премиер Антониу Гутериш (за момента първи в гласуванията - б.р.), заявиха източници от Брюксел. Това вече е сондирано с властта в София. Българското правителство е било информирано от високопоставен германски държавник, че ЕНП държи на десен политик като шеф на ООН и вижда в лицето на Кристалина Георгиева подходящ за целта кандидат.

Изненадващата информация първи съобщи в Туитър Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации. Ал-Хадж е иракски журналист с дългогодишен опит и поредица награди, работил е за СиЕнЕн и "Ал Джазира". След последното гласуване за генерален секретар в петък вечер, в което водещ бе португалецът Антонио Гутереш, а българската кандидатка Ирина Бокова е пета, Ал-Хадж пусна следното съобщение в социалната мрежа:
"Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа"

В следващ туит той пояснява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20.
Според осведомени източници, такава кандидатура е възможна на този етап. Такива слухове имало и в централата на ООН в Ню Йорк.

Слухът за номинацията на Кристалина Георгиева се носи от петък и из коридорите на властта, но никой не иска да го потвърди, показа проверка на Епицентър.бг.
Единствено премиерът Борисов може да заяви, дали това е вярно или не, отговориха правителствени източници. Самият Борисов отказва коментар по тази тема.

В същото време медиите вече са залети с информация, че във вторник на извънредно заседание правителството ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН. От правителствения пресцентър нито отрекоха, нито потвърдиха информацията. Същото направи и вицепремиерът Бъчварова, която заяви, че само Борисов може да обяви какво е решението на България.

Осведомени подчертаха пред Епицентър.бг, че правителството е подложено на огромен външен натиск да издигне кандидатурата на еврокомисарката, въпреки волята на премиера и решението на кабинета. Ако това наистина се превърне във факт, то ще е звучен шамар за България и българското правителство и лично за премиера Бойко Борисов, който ще трябва да обяснява защо му се налага да промени позицията си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Българина

Това беше планирана фурнаджииска лопата на българоубиеца

11.09.2016 11:22:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.