• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Възможната коалиция за БСП е ляво-патриотична, с ВМРО в центъра

Възможната коалиция за БСП е ляво-патриотична, с ВМРО в центъра

/КРОСС/ Искаме компенсация и за 1 час без парно в София

Номинацията на Нинова за Социнтерна е знак на признание и към самата нея, и към БСП, и към България

Предпочетох да продължа работа като шеф на Градския съвет пред листите за депутати, за да не изменя на онези 70% от членовете, които ме избраха преди по-малко от 1 година

С лидера на социалистите в София, общински съветник и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов разговаря Лиляна Клисурова, в. "24 часа"


- Г-н Паргов, административният съд отмени наредбата за скъпото билетче в София. Какво следва, защото де факто билетчето остава 1,60 лв.?
- Цената остава, ако ръководството на Столична община обжалва пред ВАС. Призоваваме ги да не го правят. Политическо лицемерие е да обжалват това решение.

- Но общината заяви намерение да обжалва.
- Това ще удължи процедурата и ще чакаме решението на ВАС. Искрено се надявам, че той ще потвърди решението на Софийския административен съд. Тогава СОС ще преразгледа наредбата и увеличената цена на билетчето ще падне.

- А ще дължи ли нещо Центърът за градска мобилност на хората, които са си купували билетчета за 1,60 лв. през последните 10 месеца?
- Има тълкувателно решение на ВАС, което казва, че за незаконосъобразни актове не се дължат обезщетения. Така че,ако има желание от граждани, запазили билетчетата си, могат да пледират индивидуално за обезщетения

- Като говорим за компенсации - друга голяма тема на София тези дни е "Топлофикация" и как дружеството ще компенсира всички ощетени от дните без парно?
- В СОС приехме доклад, с който задължихме "Топлофикация" в следващите сметки на потребителите, които не са имали парно над 48 ч, да получат компенсация в месечната фактура - отбелязана на отделен ред със знак минус. За да е ясно колко е пропуснатата полза от липсата на топлинна енергия.

- А в случаите без парно под 48 часа?
- За съжаление, в тези случаи няма да се отчете загуба, което е проблем. Такива са общите условия на "Топлофикация", което означава, че трябва да бъдат променени. Ние от БСП ще поискаме такава промяна. Защото отношенията между потребител и доставчик трябва да са ясно уредени. Дори да не ползваш услугата и 1 час, трябва да има компенсация.

- Виждам, че за вас проблемите на София са от голямо значение. Това ли е причина да откажете да сте кандидат за депутат?
- Пред мен имаше два пътя, тъй като в устава ни има текст, според който не може да съвместяваме партийни с публични позиции. Единият път бе да продължа работа като председател на Градския съвет, за което получих над 70% подкрепа. И другият - да напусна и да отида в парламента. Няма как да изменя на хората, които ме избраха преди по-малко от 1 година.

- Структурата ви поиска на конгреса този текст да отпадне от устава, но не бе прието. Лично срещу вас ли бе това?
- Оказа се, че не сме узрели за тази промяна. Става въпрос не само за Паргов, а за над 300 общински и областни председатели. Трябва организационна промяна в посока засилване позициите на местните структури чрез съчетаването на инструментите на публичната власт - местна, законодателна или изпълнителна. Ако един областен председател е и депутат - съчетаването на двете позиции ще даде много повече ресурс за решаване на даден проблем.

- В каква кондиция БСП влиза в кампанията?
- Кондицията на БСП е на много по-високо равнище от когато и да било в предходни години. Резултатът от президентските избори дава самочувствие на партията, има желание за победа и убеденост, че този път не влизаме в обречена битка. Имаме всички шансове да спечелим. Влизаме в кампанията с над 85% мобилизационна готовност.

- Доколко стабилен ще е следващият парламент, като гледате конфигурацията, която се очертава?
- Зависи от резултата на изборите. Но със сигурност програмите ще имат ключова роля във взимането на решения за коалиции. Ако се наложи да се прави компромис, трябва да е ясно какво ще се постигне и на каква цена.

- БСП може ли да направи компромис и да управлява с ГЕРБ?
- Абсурдно е в момента да се говори за коалиция с ГЕРБ. Още повече че имаме и програмни различия. А безпринципни коалиции не са полезни за България. По-правилният подход е да разговаряме на база какво ще свършим за хората. За мен възможната коалиция за БСП е ляво-патриотична, като ВМРО е в центъра й.

- Водите ли предварителни разговори с ВМРО? Ако резултатите на БСП и ГЕРБ са близки, решението коя партия ще управлява ще зависи от патриотите?
- Не. Програмата на патриотите има доста сходни неща с нашата. Но основният въпрос, на който БСП трябва да даде отговор, е именно с кого ще можем да управляваме. Всички десни формации, включително ГЕРБ, а и патриотите, в момента се упражняват на полето на БСП и лявата реторика - говорят за равнища на пенсии, заплати, среден доход и т.н. Но не казват откъде ще намерят пари. А ние поставяме икономиката в центъра. Защото без силна икономика няма как да реализираме силна социална политика.

- Борисов предрече нови избори след 5-6 месеца. Ще се окаже ли прав?
- Борисов обича да си служи със страхове, така направи и преди президентските избори. Част от страховете му тогава, за негово голямо съжаление, станаха реалност. Но такъв е животът - който се опитва да плаши хората, в един момент нещата му се струпват на главата. Искрено се надявам да се намери нужният баланс след 26 март, защото предстои първото българско председателство на ЕС. А то е важно предвид членството ни в съюза. Европа няма да търпи нестабилност в която и да е членка.

- С тази реторика ли ще продължи кампанията - пернати, чаршафи, какво още да очакваме?
- Не е хубаво да се прекрачва една граница, защото завоите после са трудни. При това не говоря за коалиция, а за воденето на диалог по теми, за които е нужно национално съгласие. Противопоставянето на всяка цена е вредно, особено в ситуацията в държавата. Светът се променя, избирането на Тръмп не е случайно. Т.е. имаме глобални процеси, на които трябва да обърнем внимание и да видим как се позиционираме. Промяната в света е промяна и за България. Втренчени в личните си противоречия, ще изпуснем момента и накрая пак ще бъдем на опашката и ще се чудим към кого да се пришиваме. Традиционно сателитният синдром във външната ни политика е голям проблем за България.

- Като заговорихте за външна политика - вашето име се коментира за външен министър в правителство на БСП?
- Много и всякакви спекулации чувам за себе си. Към момента това не стои на дневен ред. Кампанията е важна. Но в живота всичко е възможно.

- Според ГЕРБ с действията си - и по-специално с кадруването, служебният кабинет подготвя почвата за БСП. Борисов дори видя опити за купуване на изборите със смяната на Георги Костов.
- Очевидно главният секретар на МВР при ГЕРБ играе ключова роля в уреждане на служебна победа на ГЕРБ. Те са в позиция: "Крадецът вика дръжте крадеца". От служебния кабинет очакваме две неща. Първо, истината за състоянието на държавата. Вече излезе доклад, който е плах, но все пак е стъпка в правилната посока. И второ, да осигури честни и демократични избори. А това с администрация на ГЕРБ няма как да стане. Правилно служебният кабинет си избира собствена администрация, която да гарантира, че ще може да осигури равноправно състезание за всички участници в изборите.

- Корнелия Нинова е номинирана за вицепрезидент на Социнтерна. Какъв знак е това за БСП?
- Това е знак на признание и към самата Корнелия Нинова, и към БСП, и към България. Засега БСП е единствената политическа сила, към която в европейски и световен мащаб са правени такива знаци на признание. Това са Ирина Бокова в ЮНЕСКО, Сергей Станишев в ПЕС, и сега номинацията на Нинова в Социнтерна.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Kакъв "център", бе?! "Винкелно-Мангасарската Ракийка с Ордьовър" (ВМРО) са си ЛЕВИ национал-комунисти от ДС!

25.02.2017 06:05:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.