• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Илияна Йотова: Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите

Илияна Йотова: Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите

/КРОСС/Илияна Йотова пред "Труд"

- В момента, в който разговаряме (вчера в 17,30 ч), още няма яснота ще има ли разговори между ГЕРБ и БСП. Във вторник вечерта социалистите получили покана от най-голямата партия, но без уточнението кога, къде и в какъв формат. Как трябва да се държи БСП в тази рамка, зададена от други, г-жо Йотова?

- БСП се държи най-коректно от всички поканени от ГЕРБ. От самото начало нашата позиция е ясна. БСП нито флиртува с евентуалните нови управляващи, нито изпада в някакъв тип зависимост от тях. В изборната нощ заявихме, че с 39 мандата, с това, че хората ясно ни показаха ъгъла след едногодишното управление на кабинета "Орешарски", няма как и няма защо да претендираме за ново участие във властта.
Само допреди няколко месеца основният въпрос в България беше защо БСП управлява. Сега обаче този въпрос парадоксално е на път да се превърне във въпроса защо БСП не иска да управлява. Така че, ако ни поканят на разговори - нашият преговорен екип трябва да отиде. Не можем да оставим и капка съмнение, че ще се държим като ГЕРБ по време на управлението на Орешарски.

- Не е ли малко неуважително отношението на ГЕРБ към вас - елате неизвестно къде и неизвестно кога и се срещнете неизвестно с кого?
- Какво значи неуважително? Аз се опитвам понякога да вляза в кожата на нашите политически опоненти. ГЕРБ е в много тежка позиция, сигурно и в най-кошмарните си сънища не са предполагали, че хем ще имат най-много гласове, хем ще имат мандат да съставят правителство, хем няма да имат точната ориентация дори за себе си с кого и в името на какво искат да управляват. Няма как да не си даваме сметка, че в централата на ГЕРБ се разиграват схеми, и то не само за бъдещото управление, но и за предстоящите местни избори, за президентските избори.

- Дали зад разбирането за положението на ГЕРБ не остава нещо зад кулисите?
- Не участвам в преговорите. Но пак казвам, нашата позиция е категорична, нищо задкулисно няма.
Но не мога да се отърва от усещането, че има повече театър в тези срещи, отколкото реално взети решения. Има два или три варианта за бъдещото управление. Труден е изборът на Борисов. Аз даже не мога да си представя как той може да управлява с хора като Мартин Димитров например. Хора, които ще бъдат запомнени с гръмките си изказвания и големия смях, като се видяха резултатите от техните заявки. Справка - президентските избори през 2011 г. 
Реформаторският блок е повече от прозрачен. Това са хора, събрани единствено от идеята да се върнат във властта. Но всеки един от тях вижда това по различен начин. За Меглена Кунева е много важно да използва Реформаторския блок, участието във властта, за да се закачи за някое от големите европейски политически семейства. Привилегия, която само преди една година й беше отказана. За хората на Иван Костов е важно да участват във властта, за да имат лостовете да останат единствената десница и да претопят всички останали - справка, преференциалния вот. А СДС, от чиято абревеатура почти нищо не остана, трябва да осигури житието-битието на няколко души.

- Има ли геостратегически мотиви в сглобяването на управляващата коалиция и това БСП да не е желан партньор заради русофилските настроения на повечето от привържениците є?
- Не смятам, че това може да бъде реален аргумент. Още повече че г-н Борисов понякога заявява толкова русофилски позиции, че изпреварва русофилското движение в БСП. Не смятам, че от страна на ГЕРБ има подобни аргументи. Що се отнася до определен натиск - дали е имало такъв, ще си проличи от бъдещите решения на кабинета, основно по енергийните проекти.

- Георги Първанов дава да се разбере, че трябва да има коалиция ГЕРБ - БСП, която партия АБВ би подкрепила.
- Не е ли по-нормално преди Георги Първанов да каже нещо такова, да се обади на бившите си другари в БСП? Между хората от БСП и АБВ продължава да има приятелски връзки, ние бяхме екип, подкрепяли сме се. От друга страна, у мен не може да не се появи съмнението, че г-н Първанов дава тези съвети на БСП, защото сам не смее да се включи в една коалиция с ГЕРБ. Той е човек с богат опит и знае, че ако БСП остане силната, голямата опозиция, пътят до доверието на гражданите ще бъде много по-къс, отколкото ако участва в едно правителство, което по никакъв начин не е ляво. А Първанов рискува да убие партията си, преди да я роди, ако участва в кабинета.

- Георги Кадиев влезе с преференция, Кирил Добрев спечели предварително отписан мандат в Габрово. Тези обстоятелства създават ли им особено място в партията?
- Не, определено не. Когато човек преживее нещо, това, което казва, е най-достоверното. Затова ще дам пример от своя опит. Когато през 2013 г. трябваше да поема тежката Пазарджишка листа при огромната конкуренция на ГЕРБ и на Делян Пеевски от ДПС, председателят на партията в Пазарджик ми каза, че аз няма да направя повече от един мандат и се оттегли. Взехме три мандата, резултатът ни бе равен с този на ГЕРБ. Всеки от нас се стреми да направи максималното за БСП, никой не е герой и никой не бива да вижда само собствените си заслуги. А всяка една преференция в БСП трябва да бъде разчетена много внимателно. Подбудите за гласуване за различни хора не са едни и същи. Ако бях във Велико Търново например, и аз щях да подкрепя Весела Лечева, а не бившата здравната министърка.
При едни преференции се гласуваше за истински авторитети и лидери, а при други се наказваше БСП. Затова не приемам поведението на Кадиев и Добрев днес. Но и днес бих подкрепила кандидатурата на Добрев за Габрово, както го направих на заседанието на Изпълнителното бюро.

- Димитър Дъбов ги нарече "богатите младоци". Страхил Ангелов отвърна от името на "младоците" - "стари кадри превърнаха БСП в акционерно дружество". Колко гласоподаватели ще има БСП на следващия вот след подобни "разговори"?

- Бих задала един риторичен въпрос - защо никой не попита какво мисли средното поколение в партията? Всеизвестна истина е, че ако в членската маса на БСП има възрастова "дупка", то там са хората, които сега са между 45 и 60 години. А това са хора, които вече имат огромен опит.
Подобен разговор за мен е унизителен. Ние винаги сме претендирали, че имаме интелектуален потенциал. Ще се боря разговорът за бъдещето на партията да не се води така. Когато не харесваш една политика, излез и я оборвай с аргументи, а не с квалификации. Имаме нужда от нов прочит за лявото в България - и с АБВ, и с Татяна Дончева, и с останалите, но това не може да бъде без силната БСП. Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите. За бъдещето на БСП трябва да говорят помежду си хора, които не са коне с капаци и през годините са заслужили името си на естествени лидери в партията. Нима ни отива да затъваме в махленство, в крясъци и обидни думи. Какво спечелихме от това, че демонизирахме маса хора през годините!? Срам ме е от това. Има друг път и аз съм за него.

- Не обезсърчавате ли младите?
- През последните десетина години работя само с екип от млади хора. Имат огромен потенциал. Ще съм щастлива, ако някой ден точно те ме ръководят, а не тези, които днес искат да говорят от името на младите в БСП.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не викаш, защото УСТАТА ТИ ОБИКНОВЕНО Е ПЪЛНА, нали се сещаш с какво - Вуте МУ вика "ХОТ ДОГ" ?!, след като го подаде на Пена, намазан с горчица ! Ходи се скрий някъде, защото вече не ставаш за нищо, патко ощавена !

25.10.2014 19:27:59

Махнете я за миг от хранилката...

... и ще видите колко обича БСП. Точно николко.

23.10.2014 12:21:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.