• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

9 ноември: международен ден за борба срещу расизма и антисеметизма

 9 ноември: международен ден  за борба срещу расизма и антисеметизма

/КРОСС/ Днешният ден е определен за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по идея на европейската мрежа "Обединени за действия между културите". Той се отбелязва най-вече в Европа от 1988 г. насам. Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост.

В историята тази вечер остава като Кристалната нощ заради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер - началник на елитната военна организация SchutzStaffel (SS), и Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата в Третия Райх (нацистка Германия). По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 хил. евреи са отведени в концлагери. Своите действия властимащите мотивират с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, станало причина немският народ да търси възмездие.
През 1494 г. династията Медичи започва управлението си във Флоренция.
През 1799 г. Наполеон Бонапарт извършва държавен преврат, който слага край на правителството на Директорията, и поема цялата власт във Франция.
През 1888 г. - Джак Изкормвача убива Мери Джейн Кели, последната известна жертва.
През 1918 г. Кайзер Вилхелм II абдикира и Германия е провъзгласена за република.
През 1921 г. Алберт Айнщайн е награден с Нобелова награда за физика за неговата работа по фотоелектричния ефект.
През 1953 г. Камбоджа придобива независимост от Франция и става конституционна монархия под управлението на крал Нородом Сианук.
През 1985 г. Гари Каспаров става най-младият световен шампион по шахмат, след като побеждава Анатолий Карпов.
През 1989 г. по време на студената война контролираната от комунистите Източна Германия отваря контролно-пропускателни пунктове в Берлинската стена и позволява на гражданите свободно да преминават в Западна Германия.
През 1990 г. Мери Робинсън става първата жена-президент на Ирландия.
През 2000 г. е открит Албиорикс, естествен спътник на Сатурн.
100 години от рождението на Павел Вежинов (ист. име Никола Делчев Гугов), български писател и сценарист (1914-1983). Автор е на сценарии за игрални филми, някои от които по негови творби "Следите остават" и "Това се случи на улицата" (1956), "Отвъд хоризонта" (1960), "Краят на пътя" (1961), "Специалист по всичко" (1962), "Неспокоен дом" (1965), "Цар и генерал" (1966), "С дъх на бадеми" (1967), "Мъже в командировка" (1969) , телевизионния сериал "На всеки километър" (1969-1971), "Тримата от запаса" (1971), "Зарево над Драва" (1974), "Бариерата" (1979) , телевизионния сериал "Сами сред вълци" (1979 ), телевизионния сериал "Нощем с белите коне" (1985) и др.
На този ден са родени: Йордан Йовков - български писател белетрист; Павел Вежинов - български писател белетрист.
На този ден умират: Александър Развигоров - македонски революционер; Артър Невил Чембърлейн - английски общественик и държавник.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.