• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Гешев: Адвокатите на подсъдими и обвиняеми искат слаба прокуратура

Гешев: Адвокатите на подсъдими и обвиняеми искат слаба прокуратура

/КРОСС/ Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците, не и на хората.

"Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона" - така главният прокурор Иван Гешев коментира искането на НПО-то на адвокатите да се орежат правомощия на прокуратурата, а тя да бъде извадена от съдебната власт. В своето становище Фондация "Български адвокати за правата на човека" настоява за конституционни промени, които да въведат съдебен контрол над всеки прокурорски акт и контролиране на дейността на главния прокурор.

"Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата. Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура, но това на го искат хората", коментира още Гешев в Ихтиман, където беше по линия на поредната акция на органите на реду срещу битовата престъпност.

"Адвокатите на подсъдимите искат това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност, да спре. Най-сигурният начин е със законодателни промени които да блокират дейността на прокуратурата. Това е в интерес на техните прокисата или говорители, но не е в интерес на хората", категоричен беше главният прокурор.

"Има една гранична линия - от едната страна са интересите на хората, от другата на престъпниците и олигарсите. Политиците трябва да изберат от коя страна ще застанат", добави още Гешев, който призна, че не знае какво точно иска президентът и "каква е целта на тези събеседвания", които се водят в президентството за промени в Конституцията.

Иван Гешев повтори, че българската прокуратура е направила всичко необходимо за екстрадицията на хазартния бос Васил Божков от Обединените араски емирства. Днес оттам са се завърнали двама прокурори, които са водили разговори с представители на ОАЕ на високо ниво. "Топката е в друга държава", обобщи Гешев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Искат истински доказтелства и съдийска решимост!.Прокуратурата е адвокат на закона и държавата!

28.02.2020 12:03:25

Анонимен

Гешев правилно говори, но възниква въпросът за коя прокуратура става дума. Днешната, вчерашната или изобщо някаква условна прокуратура? Днешната е подгонила Черепа - добре. Ама какво е правила вчерашната прокуратура? Хазартът не е от вчера. Маскарлъците с чадъра в комисията по хазарта, за които говорят, а може би и да докажат, не са от вчера. Престъпници с десетки присъди ( повечето от тях условни) си правят каквото искат. Защо прокурорите не искат за тях по-сериозни присъди? И все си мисля, че няма такова животно като прокуратура. Има сбор от отделни прокурори и Гешев не може да не знае, че много от тях не се ползват с доверие. Та, сладки ги реди, но не виждам гаранциите за законност, безпристрастност и професионализъм. Звучи като мантра и декларация за намерения.

27.02.2020 16:33:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.