• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за Ф-16

Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за Ф-16

/КРОСС/ 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16 след ожесточени дебати в пленарната зала. Решението за самолетите подкрепиха народните представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против гласуваха 85 депутати - от БСП, "Воля" и 14 от Обединени патриоти - "Атака" и НФСБ. Нито един народен представител не се въздържа.
Ето как гласуваха народните представители:

94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението.

66 народни представители от БСП гласуваха „против".

От 25 гласували представители на Обединени патриоти - 11 гласуваха „за", 14 „против".

Всичките 23 депутати на ДПС гласуваха „за".

Четиримата депутати на „Воля" гласуваха „против".

Двамата независими депутати също гласуваха „за".

Становището на кабинета защити вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Въпреки настояването на левицата премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание. На балкона не застана и президентът Румен Радев, за чието явяване пък настояваха от ГЕРБ.

Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор.

В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание.
В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството. Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса. Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната, не може да се позволи по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като Ф-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация.
Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов, напомня "Фокус".
Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител.
Парламентът отхвърли и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за Ф-16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.

Снимка БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ех загрижил се завалията за Швеция , за какво да ни съди бе трол сладък , това ли ви е новата ви опорка , смешник ....

16.01.2019 15:54:04

Анонимен

Дадоха мандат . . . а когато Швеция ни осъди за нарушаване на международното търговско право, ще плащаме ние, избирателите! Тежко ни и горко!

16.01.2019 14:34:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.