• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

В последната година от мандата си Плевнелиев ще посети Бразилия и Аржентина

В последната година от мандата си Плевнелиев ще посети Бразилия и Аржентина

/КРОСС/От 30 януари до 7 февруари президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в двете най-бързо развиващи се икономики в Латинска Америка - Бразилия и Аржентина.

Визитата в Бразилия на Плевнелиев ще бъде в труден за Дилма Русеф момент, заради нелеката ситуация от гледна точка на икономическото развитие и заради вътрешнополитическата нестабилност заради скандали за корупция, тръгващи от най-голямата държавна петролна компания. Президентът ще бъде там и като представител на Европейския съюз и това ще е знак за подкрепа лично към нея, коментираха от екипа на държавния глава.

Той ще бъде придружаван от бизнес делегация, в която ще бъдат представени фирми за биотехнологии, електроника, лекарства. Предвидено подписване на междудържавни споразумения за сътрудничество, както и между Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и местните търговски камари. Предвидени са и три бизнес форума - в столицата Бразилия, в Сао Паоло, където е и най-голямата българска общност, както и в столицата Буенос Айрес.

Международната програма на Плевнелиев през последната година от мандата му предвижда още и работно посещение в Украйна в края на март, където ще получи академична награда за личност на годината. Предвидени са и разговори с политическото ръководство на страната.

В края на януари държавният глава ще говори в Страсбург пред Комитета на министрите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), който в момента се председателства от България. Предвидени са срещи с председателя на ПАСЕ, с генералния секретар на Съвета на Европа, с председателя на Европейския съд по правата на човека. След това пък в Рим държавният глава ще открие форум, организиран от Мадридския клуб, за междукултурния и междурелигиозния диалог и толерантността.

Тази година държавният глава ще води традиционната българска делегация в Рим за аудиенция при папата по случай 24 май - Деня на славянската писменост и култура.

През юни президентът Плевнелиев ще бъде в САЩ, през юли ще участва в срещата на върха на НАТО във Варшава, както и в срещата на върха "Европа-Азия" в Улан Батор, Монголия.

През февруари в София ще пристигне президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

През 2016 г. държавният глава ще бъде домакин и на два международни форума. В началото на юни ще председателства в София заключителната конференция на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), а пред септември ще бъде домакин на форума на групата "Арайолуш", за който се очаква да пристигнат държавните ръководители на Португалия, Германия, Австрия, Италия, Унгария, Латвия, Естония, Словения.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.