• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Главчев: Едва ли има друга книга с такава роля за националното ни достойнство като "История славянобългарска"

Главчев: Едва ли има друга книга с такава роля за националното ни достойнство като "История славянобългарска"

/КРОСС/ „История славянобългарска" е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи. Дълбок поклон пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя род и език и да се гордеем, че сме българи", заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска".

„Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за изграждане на националното ни достойнство и самочувствие", отбеляза Димитър Главчев.

Той посочи, че „История славянобългарска" е обръщение към всички българи - и към тези, които обичат своя род, отечество и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си.

„Тази книжка е преписвана и съхранявана като ценна реликва", подчерта председателят на Народното събрание.

„В нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за гордост и самочувствие, но и за оптимизъм, отбеляза той и добави, че от нейните страници с полемична страст Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и прочути по цялата земя, че са се отличавали с доблест и сила.

Много усилия полага Паисий, за да събере историята на българите, но го прави, воден от своя дълг към народа", заяви Димитър Главчев.

Той посочи, че първият възрожденец е определил ценностите на цялата епоха - любов към род и Родина, нравствена чистота и себеотрицание, стремеж към образование и знание, вяра в собствените сили за напредък и самостоятелно развитие. Книгата си Паисий пише „за полза на българския род" и това е най-висшият критерий за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.