• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Владимир Путин и Си Дзинпин се срещат в кулоарите на срещата на БРИКС

Владимир Путин и Си Дзинпин се срещат в кулоарите на срещата на БРИКС

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат разговори в кулоарите на срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), предаде РИА Новости, позовавайки се на думите на помощника на руския лидер - Юрий Ушаков.

„На 3 септември, в кулоарите на срещата на върха на БРИКС ще се състои среща между Владимир Путин и президента на Китайската народна република Си Дзинпин. Провеждането на подобни срещи, в навечерието на събиранията на БРИКС, е вече традиционно (подобни срещи между двамата се проведоха и в Гоа, 2016 година, в Уфа, 2015 година, и Форталеза, 2014 година)", разказа Ушаков.

Той заяви, още, че двамата ще проведат пълноформатни преговорим първоначално в тесен формат, а после и в разширен, с участието на делегации.

Това е третата среща на Си и Путин за тази година. За последен път те се видяха, по време на посещението на китайския лидер в Русия на 3-ти и 4 юли. В резултат от последните преговори, лидерите подписаха две съвместни заявления (за задълбочаването на двустранното взаимодействие и за текущата световна ситуация), приеха план за реализацията на Договора от 2001 година, за добросъседство, дружба и сътрудничество за периода 2017-2020 година. Освен това бяха сключени повече от 20 междуправителствени, междуведомствени и корпоративни споразумения.

Икономическо партньорство

От Кремъл отбелязаха, че Китай е най-големият икономически партньор на Русия. От 2010 година „Поднебесната империя" заема първото място, а делът на Пекин във външнотърговския товарооборот на Русия, за първото шестмесечие на тази година, е 14,3%. През 2016 година общия товарообмен се е увеличил с 4% (до 66,1 милиарда долара). За периода януари-юни 2017 година, взаимната търговия е нараснала с 35,4% (38,4 милиарда долара) - това са най-високите темпове на растеж, сред големите партньори на Русия.

Взаимодействие в сферата на транспорта

В Москва са подчертавали нееднократно, че сред приоритетите на двете държави е активизацията на взаимодействието във високотехнологичните отрасли. В гражданската авиация се работи по проект за производството на дълголетящи, широкофюзелажни самолети и тежък хеликоптер. Освен това, беше съобщено, че се работи над осигуряването на съвместимостта между руската и китайската навигационни системи, съответно ГЛОНАСС и Бейдоу.

Северокорейският въпрос

В навечерието на своето посещение в Китай, Путин написа статия, която беше публикувана от водещите медии на страните от БРИКС, в нея руският президент изрази увереност, че планът за решаването на проблемите на Корейския полуостров, разработен от Русия и Китай, ще способства създаването на механизъм за мир и сигурност.

„Заедно с китайските ни колеги, ние разработихме план за урегулиране на Корейския полуостров, който има за цел да спомага за поетапното намаляване на напрежението и за създаването на механизъм за стабилен мир и сигурност", написа Путин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.