• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Представят латвийския опит от въвеждането на еврото на конференция в Рига

Представят латвийския опит от въвеждането на еврото на конференция в Рига

/КРОСС/ Латвийският опит от приемането на еврото ще бъде представен на конференция в Рига. Форумът „Пет години с еврото” ще бъде открит от премера на прибалтийската страна Марис Кучинскис и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. България ще бъде представена от зам.-министъра на финансите Маринела Петрова, която пряко отговаря за процеса на присъединяването ни към единната европейска валута.

Дали България ще се присъедини тази година към валутно-обменния механизъм ERM II трябва да стане ясно през лятото - година, след като получихме зелена светлина за подготовка. Членството в т.нар. „чакалня” трябва да стане заедно с присъединяването и към Европейския банков надзор - нещо, което е изцяло ново условие, поставено засега единствено пред България.

Прибалтийските страни -  Естония, Литва и Латвия, които вече са част от еврозоната, често се дават за пример, тъй като преди приемането на еврото и те са имали валутен борд. 

Рига въвежда единната валута през 2014-та година, когато премиер е настоящият еврокомисар Валдис Домбровскис. В страната не се наблюдава огромно поскъпване на цените, но все пак има инфлация, която експертите определят като „психологическа”.  Реалният икономически ефект от закръглянето на цените е изконсумиран в рамките на около половин година.

Изчисления на "Евростат" от ноември 2014 година - 11 месеца, след като Латвия приема еврото, сочат, че ако не беше въвела новата валута, цените в Латвия биха били между 0,12 и 0,21 процентни пункта по-ниски, сподели за предаването "12+3" по "Хоризонт" специалният пратеник на БНР в Рига Марта Младенова. Експертите отдават това на закръглянето на цените. Макроикономическите показатели на страната днес са стабилни, а според коментаторите - "по-добри от очакваното". Средната заплата в страната е над 1000 евро - ръст с 1/3 спрямо 20 години назад, но и 2/3 спрямо средния размер в ЕС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.