• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Две трети от българите вземат под средната заплата

Две трети от българите вземат под средната заплата

/КРОСС/ Две трети от българите, които работят на трудови договори, получават заплата под средната за страната, което само по себе си е ясен индикатор на разслоението, на диференциацията в доходите в страната, по-различно и некореспондиращо с подобното в Западна Европа. Това каза на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, предвава „Фокус".

„Това води след себе си до концентрация и до продължаващ процент и брой на работещи бедни в България. Те са над 600 000 души, чиято заплата е под 700 лева според данните на Евростат. Като цяло картината с доходите макар и да се подобрява все още остава далеч от очакванията и исканията на хората.

Това продължава да обуславя макар и спадащия като процент и като число, но все пак продължаващ мигрантски поток от страната навън. Той беше близо около 40 000 души на година преди 4 - 5 години. Сега е под 30 000 души на година и горе-долу средно по един малък град на година се изнася от страната в повечето случаи трайно", каза още Димитров.

По думите му макар и да се подобряват тези процеси, те са много тревожни и много видими, и към тях трябва да се добавят усилия - ежегодно и системно увеличение на доходите.

Синдикалистите настояват за 5-годишен план за увеличение на заплатите.

„До 2022 година да постигнем поне 1800 лева средна работна заплата за страната. Между 100 - 150 лева ръст на година при растеж на икономиката около 4 - 5%", добави Пламен Димитров.

Той отчете, че все пак има ускорено движение нагоре на работните заплати през последните две години. Има по-малко от 8-процентно увеличение през 2015 година, а през 2017 година - близо 11% в частния сектор, което показва възходящо движение на самото увеличение. Достигната работна заплата за тази година надмина 1 000 лева.

„За третото тримесечие на 2017 година е 1037 лева", каза още Димитров.

Здравко Тошков, председател на регионалната структура на синдиката обяви, че Бургас е на девето място по средна работна заплата, която е 892 лева. Между 355 и 418 лв. е месечният доход на живеещите в Бургас. Преди Бургас са София, Софийска област, Стара Загора, Габрово, Пловдив, Варна, Разград, Враца.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.