• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Паметникът на цар Самуил и Ларгото се състезават за Градски бъг на годината

Паметникът на цар Самуил и Ларгото се състезават за Градски бъг на годината

/КРОСС/ Паметникът на Цар Цамуил и реставрацията на Ларгото се състезават в категория „Градски бъг" за наградите за архитектура, дизайн и градска среда на WhATA. За шести пореден път блогът за архитектура обявява своите номинации за събитията, успехите и провалите в областта за 2015 г. Гласуването е отворено до 20 януари на сайта на WhATA.

„Архитектурната 2015 беше „скучна" на фона на политическите и военни катаклизми, които светът изживя, но нека е скучна. В Палмира, вярно, беше далеч по-„интересно", мотивират се архитектите и продължават: „Ларгото е зле, но все още живеем в по-добрата част от света".
Номинирани за архитектурно събитие на годината са дебатът за и против събарянето на паметника пред НДК в Червената къща; форум „Културно наследство"; One Architecture Week 2015; Софийски архитектурен фестивал; инициативата на сдружение „Трансформатори" МЕМОРЕАЛИТИ, в който български и чуждестранни студенти проектираха алтернативи за паметниците на на I и VI пехотен полк и „1300 години България" пред НДК; подаването на оставка от главния архитект на София Петър Диков.
В привличащата голямо внимание категория градски бъг на годината се състезават предизвикалият големи дебати паметник на цар Самуил в София и бутафорната реставрация на Ларгото, която бе замразена след острата обществена реакция, „реставрацията" на Берлинската стена до НДК и реконструкцията на бившия хотел Кемпински, която нашумя с изтръгването на японските вишни и замяната им от пластмасови, както и сградата Сан Стефано Плаза, изникнала на мястото на бившата Прошекова фабрика срещу НДК.
В категория нормалност на годината номинирани са Музейко; промяната на НДК, предаването „История на изкуството за деца" по БНР, детския парк в село Чавдар, градската игра „Код Кино" и новата Главна във Варна.
За личност на годината са предложени културологът Ивайло Дичев, директорът на НДК Мирослав Боршош и „Архитектите, които СЕ занимават с архитектура".
В категория Конкурс на годината претендентите са: конкурс за нова библиотека във Варна; конкурс за Борисовата градина; конкурс за посетителски центрове Централен Балкан; конкурс за инфопункт на Нощ на музеите, Пловдив.
За архитектурна тенденция на годината са номинирани дебатът за крепостите и фалшификацията на историческото наследство; всички в защита на старите къщи; откриването на алтернативни музеи за съвременно изкуство; появяването на алтернативни книжарници и библиотеки.
За сграда на годината са гласуването е между Bavaria Auto, София, офис сграда ЕКСПО 2000, София, офис сграда във Варна и Observation House, Североизточна България. Новият клуб „Перото" в НДК, Street chefs и бар „Спутник" се състезават в категория ресторант/бар на годината.
Представянето на претендентите в отделните категории, мотивите за издигането им и снимки може да видите на страницата на конкурса.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Невежите "специалисти-еколози" по реставрации да се разходят до Помпей (Италия) и да се запознаят как италианците са реставрирали 6 къщи след 8-годишна работа!

29.12.2015 10:16:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.