• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Първите животни са се появили в леден свят преди около 650 млн години (видео)

Първите животни са се появили в леден свят преди около 650 млн години (видео)

/КРОСС/ Преди 700 милиона години Земята е била в хватката на зимата - дори на екватора на ледът е бил на места дебел километър. Малко след това се появяват първите многоклетъчни.

Едно изследване, публикувано в Nature, предоставя най-силното доказателство, че тези събития са свързани.

Изследователите анализират древни австралийски скали и откриват, че потокът от хранителни вещества, който е бил освободен при размразяването на земята и смилането на скалите от оттеглящите се ледници е довело до огромен разцвет на водораслите.

А водораслите са осигурили храната, необходима за развитието на живота на животните преди 650 милиона години.

Дълго времето учените не разбираха защо в продължение на много дълго време, около два милиарда години, на Земята съществуват само едноклетъчни организми и какво се е променило, давайки тласък на еволюцията на растения, животни и в крайна сметка - на нас, хората.

Сега учените откриха доказателства, че първите водорасли са се появили почти едновременно с първите многоклетъчни същества чрез изучаване на седиментните скали, образувани преди около 660 милиона години на дъното на първичния океанна мястото, където в бъдеще ще възникне централна част на Австралия.

В тези скали изследователите намериха достатъчно голямо количество молекули стероиди, които се съдържат в големи количества в клетките на животните и растенията, но отсъстват в клетъчните стени на прокариотите - примитивни организми с клетни без ядро, включващи фотосинтезиращите цианобактерии и археите.

Седиментите, проучвани от изследователите, са образувани по времето, когато Земята е започнала постепенно да се размразява преди около 850 милиона години. Учените смятат, че причината за това е била появата на първите фотосинтезиращи организми, които са изчистили атмосферата на планетата от парникови газове.

Когато Земята започнала да се размразява, в океаните попада огромно количество фосфор и други хранителни вещества от скалите, смляни от оттеглящите се ледници. Този фосфор, според учените, е помогнал на планктонните водорасли да надделеят над фотосинтезиращите бактерии и да задейства самоподдържаща се реакция, заради която нивото на СО2 в атмосферата на планетата е почти непроменен през последните 550 милиона години.

Всички това довежда до разцвета на многоклетъчния живот на планетата, благодарение на което са се появили и съвременните животни и хора.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.