• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Съдят "Гугъл" за следене на 5 милиона души

Съдят "Гугъл" за следене на 5 милиона души

/КРОСС/ Група хора, водена от Ричард Лойд, бивш изпълнителен директор на британската асоциация на потребителите "Кой?", са завели съдебно дело срещу Google, твърдейки, че интернет гигантът е събирал лични данни на повече от 5 млн. потребители на iPhone. Това се разкрива на сайта на потребителската организация.

Корпорацията, чието седалище е в калифорнийското градче Маунтин Вю, се твърди, че е заобиколила настройките по подразбиране за поверителност на браузъра "Сафари" на iPhone между юни 2011 и февруари 2012 г., използвайки част от кода, задавайки Google като бисквитка на телефоните на потребителите. Според жалбоподателите това позволява на Google да събира лични данни, като например историята на сърфиране в интернет, без да се търси съгласието на потребителя.

"Хората трябва да се доверят на големи компании като Google, защото те играят все по-голяма роля в нашето ежедневие. Това доверие да бъде възнаградено от страна на Google, като се възползва от информацията на хората без тяхното съгласие, е нещо, което трябва да бъде оспорено", изтъква изпълнителният директор на "Кой?" Питър Викари-Смит, цитиран от news.bg.

Успешен край на съдебния казус би довел до милиарди британски паунда обезщетение за потребителите, като това ще е най-голямото обезщетение, което някога е било изплащано на потребителите в Обединеното кралство.

Акциите на компанията "Алфабет", чиято собственост е Google, са отбелязали спад след разпространението на тази новина.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.