• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Турция строи нова стена по сирийската граница

Турция строи нова стена по сирийската граница

/КРОСС/ Турция е започнала да строи нова стена по отсечка от югоизточната си граница със Сирия, в опит да се бори срещу контрабандата, нелегалната миграция и заплахата от бойците на „Ал Кайда" в редиците на сирийските бунтовници, съобщава Reuters.

Бетонни плочи са изникнали през последните дни по протежение на малко повече от километър по хълмовете на провинция Хатай - ивица земя, смятана от Дамаск за отнета й след Първата световна война територия, осеяна със селца, където процъфтява търговията през граница на всякакви стоки - от горива до цигари.
От началото на продължаващата вече три години гражданска война в Сирия Турция поддържа политика на отворени граници със своята съседка и неведнъж е обещавала да не променя това. По този начин тя осигурява снабдителен път за сирийските бунтовници и път за спасение на бежанците.

Тази политика обаче си има своята цена - процъфтяване на контрабандата и растящ брой сирийци, които, принудени от войната да търсят разнообразни начини за препитание, сноват през границата извън официалните гранични пунктове. Това засилва предизвикателствата за осигуряване на 900-километровата граница, а турските власти отдавна търпят критики за това, че не полагат достатъчно усилия, за да спрат влизането на чуждестранни джихадисти в Сирия, и така поставят целия регион дори под още по-голям риск.

Политиката на Анкара относно конфликта в съседната страна се смята за основната причина за загубата на партията на премиера Ердоган в провинция Хатай на местните избори през март. Кризата оказва сериозно влияние върху икономиката в граничните райони, а страховете на хората от ислямистката заплаха държат под постоянно напрежение местната полиция.

Стената, която минава край граничните градове Рейханлъ и Кучаклъ, се състои от преносими бетонни блокове, всеки от които е с дебелина 30 сантиметра, ширина три метра и тежи девет тона, предава турската Cihan News Agency. Митнически служител казва пред Reuters, че планът е впоследствие стената да бъде продължена до осем километра. Цената на проекта не е известна, а според служителя зад него стои турската армия, но засега тя не е коментирала въпроса.

Местните жители обаче се съмняват, че оградата ще възпре контрабандистите, а по-скоро смятат, че тя ще попречи на бягащите сирийски бежанци.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.