• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Пентагонът разследва бомбардировката срещу болница в Кундуз

Пентагонът разследва бомбардировката срещу болница в Кундуз

/КРОСС/Пентагонът започна разследване на инцидента с въздушна атака, при която в афганистанския град Кундуз беше ударена управлявана от „Лекари без граници" болница и в резултат на това са убити 19 души. От американската армия заявиха, че ударът бил насочен срещу талибани и при нанасянето му може да се е стигнало до „съпътстващи жертви".

Президентът Барак Обама изрази дълбоките си съболезнования и каза, че очаква пълна оценка на фактите и след това ще бъде направено крайна оценка на случилото се. При бомбардировката загинаха 12 души от „Лекари без граници" и седем пациенти.
ООН определи трагичните въздушни удари като „непростими и дори престъпни", а генералният секретар на световната организация Бан Ки-Муун призова към задълбочено и безпристрастно разследване.

Болницата, управлявана от благотворителната организация „Лекари без граници", беше подложена на тежки бомбардировки около 02.00 часа в събота, които продължиха поне час. При ударите освен жертвите има и множество ранени. Президентът на Лекари без граници определи случилото се като „отвратително и грубо нарушение на международното хуманитарно право".

Полк. Браян Трайбъс , говорител на американските сили в Афганистан, каза в събота, че американски сили са извършили въздушен удар в Кундуз срещу лица, застрашаващи американски бойци. И допълни, че при удара може да се е стигнало до съпътстващи щети, нанесени на намиращата се наблизо болница.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.