• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Висшият адвокатски съвет: Не може експулсиране без съд

Висшият адвокатски съвет: Не може експулсиране без съд

/КРОСС/ Висшият адокатски съвет изпрати до медиите декларация във връзка с незаконното предаване на турски граждани, преследвани от режима на Ердоган, без да им е дадена възможност да обжалват. Ето какво гласи тя:
"Висшият адвокатски съвет, при липсата на официално становище на българското правителството, изразява загрижеността си от коментираните в обществото данни за принудителното връщане на турски граждани, извършвано от български органи на изпълнителната власт в нарушение на законоустановения ред.

Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл. 3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне. В правовите държави с реално разделение на властите принципът за върховенство на закона налага казусите, поставящи пред властите тежки етични и правни дилеми, да бъдат решавани единствено и само от съд.
Само независим и безпристрастен съд би могъл, след обективна преценка на фактите и упражнено право на защита на засегнатите лица, да се ориентира в сложната юридическа йерархия на нормативните актове, регулиращи тези правоотношения.

Припомняме, че в правовата държава дилемата „права или сигурност" не съществува. Върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Андрешко

"Независимата" Съдебна Власт в България НЕ работи, тя е подвластна на правителството както и всички медии .!. Само констатации не ме впечатляват. Хората от съседни нам страни вкараха в затвора няколко Президента, Министър Предатели и друга паплач за подобни работи. Българската "Независима" Съдебна ВЛАСТ е най-голямата мафия , най-наглата прослойка на обществото, която нищо не произвежда, а само лапа заплати и бонуси. Освен това има НАГЛОСТТА да се самоназовава ВЛАСТ. Над кого , БЕ потурковци .!.

21.10.2016 22:07:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.